Srijeda, 10 Srpanj 2013 12:15

Poticati gospodarsku i trgovinsku suradnju

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

VELEPOSLANICA REPUBLIKE MAKEDONIJE POSJETILA GRAD POŽEGU -

POŽEGA – Grad Požega i gradonačelnik Vedran Neferović sa županom Alojzom Tomaševićem primili su u službeni posjet Danielu Karagjozosku, veleposlanicu Republike Makedonije u RH, povodom želje za poticanjem i unapređenjem gospodarske i trgovinske suradnje. Sastanku su nazočili i predstavnici svih većih tvrtki koje djeluju na području grada Požege, predsjednik HGK Luka Balenović i predsjednik Obrtničke komoreIMG 5226

Izrazivši svoje zadovoljstvo što se po prvi puta nalazi u Požegi, ali ne i zadnji puta, istakla je da Makedonija danas zemlja koja ekonomski brzo napreduje. Sa hrvatskim tvrtkama i tvrtkama s područja Požeštine surađuju preko pedeset godina, a prostora za poboljšanje svakako ima. -. Naše dvije zemlje izvanredno dobro surađuju na političkom planu, a nekada su i na ekonomskom surađivale mnogo bolje nego sada. Trebamo učiniti nešto kako bismo vratili ono što je bilo u ekonomskoj suradnji i ono što možemo raditi dalje. U tom cilju dogovoreno je da napravimo neki forum, odnosno sajam na koji bi došle tvrtke iz Makedonije kako bi se uspostavili direktni kontakti između tvrtki iz Požege i Makedonije. Obzirom da je Hrvatska članica EU, izvozno-uvozni uvjeti se mijenjanju, ali to ne bi trebalo biti prepreka tješnjoj suradnji – rekla je veleposlanica Daniela Karagjozoska koja je čestitala na ulasku u EU.

- Mislim da će nakon ovog susreta suradnja biti još bolja te da će se pojedine poteškoće koje su naši privrednici istakli, rješavati brže – izjavio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović kojemu je ovo bio i prvi međunarodni susret kao gradonačelnika grada Požege.

IMG 5232Luka Balenović je istakao da uz tradicionalne prehrambene proizvode od čokolade do pšenice u novije vrijeme izvozimo namještaj, peči i štednjake. Izvoz od gotovo  2 milijuna dolara nam je za sada u pozitivi, jer uvozimo samo za 300 tisuća dolara robe iz Makedonije. Trenutno na peći i štednjake otpada više od polovice izvoza a čak dvije trećine uvoza odnosi se na čelične i željezne proizvode, limove, žice i profile, te 17% uvoza obuće. Teškoće oko izvoza jer smo ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE dobili dodatne carine na robu koju izvozimo moraju se riješiti da se zadrži izvoz.