Četvrtak, 23 Veljača 2023 18:40

Program potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i oduzetih domaćih životinja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak, 23. veljače 2023. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo drugu godinu zaredom prijedlog Programa potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i privremeno oduzetih domaćih životinja za 2023. godinu, kojim se namjerava pružiti pomoć jedinicama lokalne samouprave nadoknadom dijela troškova za privremeno zbrinjavanje kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja. Za provedbu Programa u ovoj godini osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 150 tisuća eura.

Napuštene, izgubljene i zanemarene domaće životinje, osim što nemaju primjerenu i pravovremenu skrb kako bi mogle živjeti bez boli i patnje, boravkom na neprimjerenim površinama te nekontroliranim kretanjem predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost ljudi zbog mogućnosti nanošenja ozljeda ili uzrokovanja prometnih nezgoda te nanose značajne štete poljoprivrednim kulturama. Također, zbog nepoznatog zdravstvenog statusa predstavljaju rizik za moguće širenje zaraznih i nametničkih bolesti životinja i zoonoza.

Jedinice lokalne samouprave zakonski su obavezne osigurati skloništa te obavljati poslove sakupljanja i davanja smještaja i skrbi životinja, što predstavlja zahtjevnu organizacijsku i financijsku aktivnost. Iz tog razloga, ovim Programom osigurana je pomoć jedinicama lokalne samouprave nadoknadom dijela troškova za privremeno zbrinjavanje kopitara, goveda, ovaca, koza i svinja. Prihvatljivi troškovi nastali zbrinjavanjem domaćih životinja su troškovi smještaja, hranidbe i njege (uključujući rad), označavanja neoznačenih životinja te veterinarski troškovi liječenja.

E-savjetovanje je dostupno na poveznici.