Četvrtak, 23 Veljača 2023 11:03

Objavljen prvi hrvatski priručnik o agrosolarstvu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
  • Agrosolarstvo predstavlja dvije važne proizvodnje na jednoj površini: poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja zelene električne energije
  • Priručnik je napisan za poljoprivrednike i vlasnike zemlje, ali i prostorne planere, ministarstva i lokalne zajednice

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj, a koji je od danas je dostupan na stranicama www.agrosolarstvo.hr.Priručnik su izradile tvrtke Neoen i Ires ekologija, u suradnji s profesorom Milanom Mesićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a vrijedan doprinos u njegovu nastajanju dali su i brojni zavodi za prostorno uređenje.

Kombinirajući dvije važne proizvodnje, poljoprivrednih kultura ili stočarstva te obnovljive električne energije, agrosolarstvo donosi višestruke prednosti: pod zaštitom solarnih panela poljoprivredne kulture zaštićenije su od prekomjerne topline, hladnoće i sunčevog oštećenja lišća i plodova, čime se povećava prinos određenih usjeva i vlažnost tla je veća.Nadalje, vlasnici parcela ostvaruju dodatne prihode najmom svog zemljišta. Kod primjene stočarstva u agrosolarnoj elektrani, prema zadnjim studijama znanstvenika Colorado State Universitya, postavljanjem panela znatno se povećava kvaliteta i količina trave pa su ovce posljedično puno zdravije, dok su ogradomzaštićene od vanjskih neprijatelja, primjerice vukova.

Bitno je naglasiti da postavljanjem panela na zemljištu za daljnju obradu ostaje dostupno preko 70 posto tla, dok se za stočarstvo ovaj postotak penje i na 90 posto, ovisno o tehnologiji i kulturama ili životinjama koje se uzgajaju. Važna je poruka iz priručnika da se u zakonodavstvu taj broj ne ograničava na preko 75% jer se time može dovesti u pitanje isplativost takvih projekata. Ukoliko se zakonodavni okvir ne složi kvalitetno, to može značiti gubitak potencijalno važnih prinosa za općine i vlasnike zemljišta od najma – karike koja bi mogla značajno revitalizirati hrvatska sela.