Subota, 25 Lipanj 2022 09:34

Odobreno milijun eura potpore hrvatskim proizvođačima sjemenskog kukuruza

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Europska komisija odobrila je milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, zaključivši da je hrvatski program nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice, a potpora koja će iznositi do 35 tisuća eura po korisniku bit će odobrena do kraja ove godine. 

Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7 tisuća djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta. Konkretan Program pomoći formiran je u cilju olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača sjemenskog kukuruza koji su pogođeni povećanjem ulaznih troškova uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu i povezanim sankcijama, a financirat će se kroz Privremeni krizni okvir.

Mjera kojom se nastoje stvoriti preduvjeti za oporavak sektora bit će otvorena za tvrtke svih veličina aktivnih u sektoru proizvodnje sjemena kukuruza na koje je utjecalo povećanje cijena električne energije, hrane za životinje i goriva uzrokovano trenutačnom geopolitičkom krizom.