Četvrtak, 05 Svibanj 2022 13:44

U četiri mjeseca isplaćeno 2,8 milijardi kuna

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U prva četiri mjeseca ove godine za sve potpore zajedno hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno više od 2,8 milijardi kuna. Iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 1,47 milijardi kuna, odnosno 923 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 552 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere. U okviru izravnih potpora isplaćeno je više od 869 milijuna kuna, a iz Instrumenta Europske unije radi COVID-a isplaćeno je više od 230 milijuna kuna.

Realizirane su  isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje,  potpora za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13), dobrobit životinja, proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi te potpora za rasplodne krmače, maslinovo ulje, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, Mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i Mjeru 11 - Ekološki uzgoj.
 
U tijeku je isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore.

Na račune više od 100.000 poljoprivrednika će se kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini.