Četvrtak, 09 Svibanj 2013 14:01

Otvorio radove na uređenju zone „Kamenjača“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

MINISTAR BRANKO GRČIĆ BORAVIO U KUTJEVAČKOJ GOSPODARSKOJ ZONI -

KUTJEVO – Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU prof. dr. sc. Branko Grčić boravio je u Kutjevu, gdje je pokrenuvši bager simbolično otvorio radove na uređenju gospodarske zone „Kamenjača“. Zona se uređuje sredstvima Europske unije u sklopu projekta „ Razvoj malog i srednjeg poduzetništva na području grada Kutjeva“. projekt potpomaže Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te grad Kutjevo, a ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura od kojih je 938 tisuća eura osigurala EU. Provedba projekta započela je u svibnju prošle godine, a tijekom 18 mjeseci  zona „Kamenjača“ dobit će svu potrebnu infrastrukturu. Izgradit će se vodovod, kanalizacija, odvodnja, prometnice unutar zone, javna rasvjeta i dr. IMG 8530

 - Projekt je usmjeren na proizvodnju hrane, prepoznatljivu za ovo područje, vinarstvo, voćarstvo i pčelarstvo, tako su i aktivnosti koje se provode unutar projekta usmjerene upravo na taj sektor. Iz tog razloga projektom je osigurano ulaganje u suvremenu opremu laboratorija za ispitivanje kvalitete i kontrole hrane, a koji djeluje u sklopu gospodarske zone. U laboratoriju će se za sada ispitivati kvaliteta vina i meda, a kasnije i proizvoda od mesa i mlijeka, a sve u cilju poboljšanja i unapređenja kvalitete vina i meda te ostalih spomenutih proizvoda lokalnih i regionalnih proizvođača. Projektom je planirana instalacija automatske meteorološka postaje, koja bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima, vinogradarima, voćarima i pčelarima u dobivanju pravovremenih informacija nužnih za planiranje pojedinih radova u vinogradima i voćnjacima – istakao je kutjevački gradonačelnik Ivica Nikolić koji očekuje skori dolazak i otvaranje novih tvrtki koje bi otvorile stotinjak radnih mjesta.

 IMG 8531- Projekt koji ste vi pokrenuli prepoznali smo kao projekt pametne specijalizacije koji se traži u EU, a takvi dobri projekti nailaze na potporu Ministarstva regionalnog razvoja – pohvalio je projekt izgradnje „Kamenjače“ ministar Branko Grčić, koji je prihvatio i ideju iz Udruge kutjevačkih vinara da se osnuju regionalni laboratoriji za praćenje kontrole vina i nekih prehrambenih artikala, kakav je već kutjevački laboratorij koji se dodatno oprema iz projekta, da bi se olakšale analize proizvođačima, koje bi im bile na usluzi i u blizini.

Ministar Grčić unatoč prognozama pada BDP za Hrvatsku u ovoj godini, koju iznose svjetski stručnjaci, ponavlja optimističnu prognozu o malom rastu. Najavio je da se oporavak gospodarstva neće desiti ove godine koja će biti izuzetno teška, nego tek 2014. godine i dalje, a u svemu se kako kaže uzda i u Boga i njegovu pomoć.