Subota, 04 Svibanj 2013 17:13

Plan izgradnja vrtića i doma za starije

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAVRŠENI SVI PROJEKTI U ČETVEROGODIŠNJEM RAZDOBLJU -

 

BRESTOVAC – Sve svoje planirane projekte u četverogodišnjem razdoblju dovršili smo u cijelosti, istakao je načelnik općine Brestovac, Zdravko Mandić, na analizi i rekapitulaciji svoga rada i podnošenja završnog računa svojim biračima. Izvještaj je s odobravanjem prihvatio i kandidat za župana ispred HDZ-a Alojz Tomašević.IMG 7254

 

 - Dva najveća kapitalna projekta uspješno smo završili, izgradili novu Školsko-sportsku dvoranu u kojoj je izgrađen i dodatni školski prostor čime je ova škola stekla uvjete za jednosmjenski rad. Općina je dvoranu financirala s učešćem od 20,7%, što iznosi 3 milijuna kuna. Izgradili smo i nogostup kroz naselja Brestovac i Nurkovac s autobusnim ugibalištima. Najveća ulaganja su upravo u vodoopskrbnoj mreži i odvodnji. Izgradili smo vodovodnu mrežu u naseljima Skenderovci i Jaguplije vrijednosti 1,83 milijuna, spojni cjevovod Sloboština-Pasikovci radi poboljšanja u vodoopskrbnom sustavu Brestovca i Orljavca vrijedan 1,17 milijuna. Sporazumom s gradom Požegom riješili smo pitanje pročišćavanja otpadnih voda svojih naselja od Brestovca do Završja, učestvujući s 530 tisuća kuna u razvoju zajedničkog projekta Centralnog uređaja za pročišćavanje voda grada Požege – istakao je načelnik Mandić dodajući da su riješena i pitanja javne rasvjete u četiri naselja Skenderovci, Busnovi, Bolomače i Vilić Selo.

 

 - Modernizirali smo i nekoliko lokalnih cesta, u suradnji s županijom i ŽUC-om izgradili smo i asfaltirali cestu Skenderovci-Jaguplije-Stara Lipa-Požega, a sa županijom u suradnji provodimo i program „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ za 50 korisnika na našem području. Provodimo program javnih radova preko ugovora sa Zavodom za zapošljavanje koji nam financira šest radnika u našem komunalnom pogonu. Posebno vodimo brigu oko poboljšanja društvenog života u našim naseljima, tako smo izgradili i opremili sportska igrališta u Daranovcima, Vilić Selu, Zakorenju, Ivandolu i Skenderovcima, a kompletno su uređena i dva dječja igrališta uz osnovne škole koja smo realizirali s donacijom vlade Japana i Hrvatskog Crvenog križa. Značajne aktivnosti proveli smo u sklopu programa mjesne samouprave u dijelu obnove i sanacije mjesnih domova u Busnovima, Gučanima, Zakorenju, jaguplijama, Daranovcima i Boričevcima, a otkupili smo i jednu stambenu zgradu u Brestovcu koju planiramo prenamijeniti u objekt za potrebe Mjesnog odbora Brestovac zaključio je analizu načelnik Mandić i iznio niz vrijednih projekata koje planiraju izgraditi u narednom razdoblju.

 

IMG 7261 - Prvo nam je u planu izgradnja Dječjeg vrtića za koji smo osigurali zemljište i svu projektnu dokumentaciju i potvrdu projekta vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna koji smo prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja u sklopu programa EIB 3 „Integralni razvoj lokalne zajednice“ i očekujemo pozitivno rješenje. Drugi projekt koji smo pripremili i prijavili ministarstvu je izgradnja novog mosta na rijeci Orljavi u Boričevcima, zamjena posljednjeg i potpuno dotrajalog drvenog mosta na Orljavi u našoj općini. Vrijednost radova je 780 tisuća kuna. Planiramo i dogradnju i rekonstrukciju zgrade općine u Brestovcu vrijednu 1,78 milijuna, za koju smo također izradili dokumentaciju i prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja. Nastavit ćemo i s projektom Katastarske izmjere u još dvije katastarske općine Daranovci i Zakorenje za što je predviđeno 2 milijuna kuna. Izmjeru financiramo zajedno s Državnom geodetskom upravom – iznio je planove načelnik Mandić, za kraj ostavljajući najveći projekt, koji će tražiti u realizaciji najveća sredstva i nešto više vremena. To je adaptacija i nadogradnja bivše osnovne škole u Orljavcu koja bi se prenamijenila u Dom za starije i nemoćne Orljavac, procijenjene vrijednosti 25 milijuna kuna. Projekt će se pripremati za financiranje projektima EU, a za ovaj Orljavački kraj bi bio pokretanje zapošljavanja, i pokretanje razvoja cijelog orljavačkog kraja.