Utorak, 09 Travanj 2013 10:15

Uvjeti izvoza/uvoza hrane životinjskog podrijetla u EU

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

HGK ŽUPANIJSKA KOMORA I MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE  -

POŽEGA – Kako i na koji način postupati prilikom uvoza i izvoza hrane životinjskog podrijetla nakon ulaska Republike Hrvatske u EU pokušale su odgovoriti Sandra Gutić iz Ministarstva poljoprivrede, uprave za veterinarstvo i Nevenka Gašparac iz HGK centra za kvalitetu. Predavanje je bilo namijenjeno svim subjektima u poslovanju s hranom, nadležnim inspekcijama te svim ostalim zainteresiranim koji sudjeluju u provođenju zakonodavnih uvjeta u području sigurnosti hrane. Predavanje je održano u velikoj dvorani HGK Požega.

IMG 0025Nakon utvrđivanja novih veterinarskih granica i našeg ulaska na zajedničko tržište dio regulative u postupanju s hranom se mijenja. EU je ostavila i razdoblje u kojem se nesukladni subjekti moraju uskladiti sa EU zakonodavstvom do 31.12.2015. godine. Tako će uzgajivačima kokoši nesilica ostaviti mogućnost zadržavanja kokoši nesilica u postojećim kavezima, koji nisu u skladu s EU propisima (neobogaćeni kavezi) do kraja proizvodnih ciklusa koji su započeli prije dana pristupanja Hrvatske u EU, a u razdoblju koje neće biti duže od 12 mjeseci od dana pristupanja. I jaja će se označavati po novoj kvalifikaciji kao ekološka, jaja iz slobodnog uzgoja, jaja iz štalskog podnog uzgoja, jaja iz obogaćenih kaveza, jaja iz neobogaćenih kaveza.

Transport hrane je propisan posebnim propisima koji uključuju preglede na mjestu otpreme, preglede prilikom prijevoza i preglede na mjestu krajnjeg odredišta. Na zajedničko tržište EU moći će se stavljati samo hrana životinjskog porijekla iz EU sukladnih objekata, a hrana iz nesukladnih objekata moći će se stavljati na tržište Hrvatske.

Proizvođači hrane iz Hrvatske ulaskom u EU gube pogodnosti tržišta CEFTE, Srbije, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Kosovo i Moldavija, te će na naše prehrambene proizvode ove zemlje uvesti carine. Europska komisija pregovara sa CEFTOM da se Hrvatskoj odobre dodatne pogodnosti ili ostave stare carine. Hrvatska bi u protivnom bila jako pogođena jer najviše svojih prehrambenih proizvoda izvozi u BiH, Srbiju i Makedoniju.