Utorak, 08 Lipanj 2021 10:57

Komunalac Požega nabavio novo vozilo za prikupljanje komunalnog otpada vrijedno 1,2 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

POŽEGA - U poslovnom krugu u Industrijskoj ulici komunalna tvrtka Komunalac Požega predstavljeno je novo komunalno vozilo za sakupljanje komunalnog otpada vrijedno 1,2 milijuna kuna, nabavljeno vlastitim sredstvima preko leasinga. Plan je ove godine nabaviti još dva vozila, jedno dvokomorno vozilo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša uz 85% sufinanciranje i jedno krajem godine vlastitim sredstvima za još jedno multifunkcionalno komunalno vozilo.

IMG 7900

Novo vozilo predstavio je direktor Komunalca Tomislav Didović koji je istakao da tvrtka ide u obnavljanje voznog parka jer se širi obim pružanja prikupljanja komunalnog otpada, a posebno odvojeno prikupljanje otpada: - Ovo je početak modernizacije voznog parka Komunalca Požega koja se mora odraditi zbog sve većih potreba za povećanje standarda odlaganja otpada. Ovo vozilo je osposobljeno za prikupljanje miješanog komunalnog otpada i bio otpada. Izrađeno je u jednom dijelu, tako da u ljetnim mjesecima ne postoji mogućnost za curenje koje nastaje fermentacijom bio otpada. Komunalac je prijavio projekt izgradnje Kompostane koja bi se gradila na lokaciji odlagališta Vinogradine kraj Požege. Ovog ljeta krenula bi gradnja a završetak se očekuje do jeseni. Zatim kreće nabavka strojeva usitnjavača, prekretača i sita, jednog vozila, a u 8. mjesecu 2022. očekuje se početak rada kompostane. Kako stanovnici obiteljskih kuća već i sada u manjim kompostarnicima mogu raditi kompostiranje, sada će se omogućiti i stanarima zgrada da posebno prikupljaju bio razgradivi otpad sa kanticama i biorazgradivim vrećicama koji bi odlagali u velike smeđe boxove kraj zgrada.

Komunalac kreće i sa podjelom plavih kanti za prikupljanje papira i na ostalim općinama i gradovima koji to još nisu dobili, te sa podjelom žutih kanti za prikupljanje plastičnog otpada. Žute kante bit će podijeljene u tijeku narednih mjeseci, a onda kreće veće prikupljanje razdvojenog otpada na cijeloj Požeštini sa velikim vozilima, upravo kakvo je predstavljeno javnosti - istakao je direktor Didović. Kante će biti kodirane zbog evidencije koje kućanstvo koliko predaje razdvojenog otpada, a odvoz tog otpada će i dalje biti besplatan.IMG 7905

Vozilo je prezentirao Krešimir Pajić predstavnik tvrtke DAF za Hrvatsku koja je izradila šasiju, motor i podvozje kamiona. - Ovo je 18 tonsko vozilo, od 290 KS, koje zadovoljava i sve uvjete europskih sigurnosnih propisa, za zaštitu radnika, pješaka i ostalih sudionika. To je srednje vozilo prikladno za grad veličine Požege, koje mi isporučujemo i drugim gradovima.

IMG 7907Nadgradnju vozila za komunalne namjene prezentirao je Ivan Belošević, direktor proizvodno-servisnog centra Gradatin iz Našica koja u tome surađuje s poznatom tvrtkom Farid za nadgradnje specijalnih vozila: - Centar u Našicama djeluje šest godina, a prva smo podrška komunalnim tvrtkama u Slavoniji i Baranji ali i šire. S tvrtkom Tekija, Komunalcem i gradom Požega radimo od prvih dana, a na ovoj javnoj nabavi pobijedili smo s vozilom DAF-a i isporučili vozilo. Bit će to na zadovoljstvo tvrtke Komunalac i građana, jer ovo je jednodijelna izvedba koja omogućava i prikupljanje bio otpada jer nema curenja tekućina. Naša tvrtka osigurava i servis za cijelo vrijeme korištenja i zahvaljujem na ovoj dobroj i dugogodišnjoj suradnji.IMG 7914