Petak, 22 Siječanj 2021 15:29

Vinarija Kutjevo blagdan sv. Vinka i tradicionalno Vincelovo obilježila na vinogradarskom položaju Vinkomir

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Poštivajući epidemiološke mjere vinarija Kutjevo nastavlja dugu tradiciju obilježavanja blagdana sv. Vinka odnosno Vincelova, svetkovine loze i vina koja se kalendarski slavi u siječnju te predstavlja simbolični početak vinogradarske godine. Uz slavonske gastronomske delicije i vrhunska vina vinarije Kutjevo blagoslov vinograda vodio je kutjevački kapelan u nazočnosti članova Uprave Kutjeva d.d. Dine Galića i Bore Matijevića te u prisustvu ostalih uzvanika.

IMG 5841U spomen sv. Vinku, u čast tradiciji, početak vinogradarske godine proslavili su onako kako se to radilo oduvijek - rezidbom i blagoslovom vinograda. Tradicionalna posveta vinograda održala se na položaju Vinkomir, jednom od najljepših vinogradarskih položaja kutjevačkog vinogorja, idealnom mjestu za obilježavanje nove vinogradarske godine. Blagoslov vinograda i molitvu sv. Vinku uputio je kapelan kutjevačke župe Dejan Ilić. Neizbježni su bili tradicionalni običaji svojevrsnog obogaćivanja vinove loze suhomesnatim proizvodima koji predstavljaju želju za bogatim urodom s porukom: „Kolike su kobasice, toliki će biti i grozdovi“.

IMG 5844

“Spoj višestoljetne tradicije u njegovanju vinove loze urodio je plodom te proizveo vina nedvojbene kakvoće po kojima je Kutjevo prepoznato diljem svijeta. U novoj vinogradarskoj godini nadamo se kako će kvaliteta naših vina nastaviti nizati nagrade na svjetskim ocjenjivanjima vina, a koristimo priliku da se zahvalimo svim partnerima i poslovnim suradnicima na suradnji te djelatnicima vinarije na radu i trudu - istakao je Dino Galić, napominjući da je 2019. bila rekordna po prodaji vina u količinama preko 5 milijuna litara, 2020. zbog korona virusa i polovičnog turizma je bila slabija po prodaji vina, pa željno očekuju otvaranje Hrvatske i jačanje turizma koji je i za njih velika nada za prodaju vina. U međuvremenu su otvorili i nova strana tržišta, no to sve ne može nadomjestiti jednu izgubljenu turističku godinu.

Vincelovo

Glavni enolog Ivan Marinclin istakao je da su vina prošlogodišnje berbe pokazala izvrsnu kvalitetu u podrumu, vina su spremna za tržište i očekuje se otvaranje tržišta. U međuvremenu Kutjevo d.d. je osvojilo i niz prestižnih vinskih nagrada na ocjenama kvalitete vina, što kuitjevačka vina izdiže i garancija je njihove kvalitete.