Srijeda, 13 Veljača 2013 16:21

Tražio dijalog i najbolje rješenje za hrvatsku poljoprivredu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

MINISTAR JAKOVINA DOŠAO U KUTJEVO NA SASTANAK SA POLJOPRIVREDNICIMA  -

 

KUTJEVO – Razmjena informacija, kvalitetno razgovarati i prezentirati našim poljoprivrednim proizvođačima sve ono što se dešava, razriješiti neke nedoumice, istakao je kao cilj sastanka u Kutjevu ministar Jakovina. – Prošli tjedan smo isplatili 230 milijuna kuna, prema dinamici u proračunu isplata se nastavlja. Obvezni smo isplatiti poticaje do 30. lipnja, ali obećano je da će oni krenuti od siječnja – rekao je Jakovina po dolasku u prepunu kino dvoranu. Nakon toga je tražio da se sastanak zatvori za javnost da svi novinari napuste dvoranu. Izazvavši negodovanje među predstavnicima udruga koji su također htjeli napustiti dvoranu, pošto oni nemaju što sakrivati, a žele da javnost sazna s kojima se sve problemima susreće hrvatski seljak. Uporni ministar ustrajao je u svojoj odluci i predstavnici medija morali su napustiti dvoranu.

IMG 1982Prije toga zabilježili smo samo neke zahtjeve seljaka, koje je iznio Dragutin Dukić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga. – Traži li su isplatu poticaja u što kraćem vremenu jer je u pitanju sjetva za koju seljaci nemaju novca, tražili su odgodu donošenja zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem koje u prednost ne stavlja male poljoprivrednike nego samo velike tvrtke i tajkune, tražili su da se legalizacija izvrši po modelu Srbije samo za cijenu državne takse od 70 kuna na zahtjev, a sve po snimcima od prije nekoliko godina, ili po modelu Slovenije sve za 1 kunu, rješavanje pitanja mljekarstva i cijene mlijeka.

U protivnom najavili su prosvjede, a kako je bilo na prosvjedima jer nije ispunjena niti jedna točka vidjeli smo. Nekoliko udruga na dva tri punkta su prosvjedovali a ostali su odustali od prosvjeda. Požeško-slavonski seljaci su na Ferovcu prosvjedovali s nekoliko traktora, dok se velika većina nije odazvala prosvjedu.