Petak, 08 Veljača 2013 09:59

Omču ste nam već stavili, sada još izmaknite stolac

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

SELJAČKI VOĐE IZ DESET ŽUPANIJA TRAŽE OD VLADE IZLAZ IZ OVOG STANJA -

FEROVAC – Na legendarnom Ferovcu na kojem su počinjale bune i prosvjedi seljaka, na kojemu su ministri obećavali pomoć, ponovno su se okupili predstavnici seljačkih udruga iz deset županija. Unatoč hladnom danu u kojem su padale pahulje snijega došli su iz svih slavonskih, ali i kontinentalnih županija što govori da situacija nije ni malo dobra.

- Nalazimo se na stolici s omčom oko vrata i čekamo samo moment našeg krvnika, a znamo tko je to, naš ministar koji samo treba da gurne stolicu i pokopa seljaštvo. Vjerujte mi više nemamo kuda, stjerani smo uza zid. Tako se ponašati prema svom seljaku i malom gospodarstvu je nepojmljivo - kaže Petar Pranjić iz Osječko-baranjske županije.

IMG 1833- Poruka sa ovog skupa ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH je da tražimo što hitniju isplatu poticaja u cijelosti, više ne pristajemo kako oni daju u mrvicama. Oni podržavaju Petrokemiju koja je digla cijene i 30 posto a poljoprivrednik koji nije dobio poticaje nema novca za kupovanje. Tražimo i da legalizacija bude za 1 kunu, a ne da se puni proračun. Ako poticaji ne budu isplaćeni, donesen zakon o legalizaciji za 1 kunu, ako hrvatski seljaci ne budu imali prioritet kod kupovine državnog zemljišta u odnosu na Todorića i ekipu, koji pišu zakone Jakovini i Milanoviću, mi ćemo izaći na ceste i blokirati cijelu Hrvatsku. Oni su na vlast došli sa glasovima ovih seljaka a ne sa programom 21 koji uništava i ovo malo života kojeg na selu još ima – istakao je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga.

- Jedan od problema je i zemlja, jer vidimo da natječaji za tvrtke i poduzeća idu, 6.000 ha je u proceduri, a gotovo više od godinu dana prodaja zemlje za obiteljska gospodarstva je zaustavljena i niti jedan hektar nije raspisan. Po novom zakonu svi smo jednaki i seljak i tvrtka, što znači da puno seljačkih gospodarstava u tome neće uspjeti - ističe Matija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda.

- Kod nas nitko nije dobio niti lipe poticaja, a svakim danom na našem području ima sve manje mljekara. Ja sam jedan od tih koji je sve prodao, 25 muznih krava i 20 junica – ogorčeno je rekao Miljenko Ivanušak iz Varaždinske županije.

- Legalizacija je problem jer preko 90% obitelji na selu ne može platiti legalizaciju. Srbi su bili puno pametniji od nas, oni su rekli sve što je napravljeno do 2012. godine sve je legalizirano. Nisu ni komunisti bili bedasti pa su nekada rekli da je sve što je izgrađeno do 1968. legalizirano, samo se treba ucrtati. Očito da netko želi uništiti našu poljoprivredu – ističe Marko Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka.

- Čekali smo obećanju do kraja prvog mjeseca da će biti isplaćene potpore. Sada vidimo da od toga ništa i mi više ne možemo čekati. Moramo zaustaviti ovo propadanje hrvatskog sela. Ovo ministarstvo više ne reagira na ništa, a ministar sve što je obećao, slagao je. Legalizaciju neka provode oni koji žele novac od Europske unije, a malog seljaka ostavite, jer ne može dati onu kunu koje nema – rekao je Tomislav Pokrovac iz Vukovarsko-srijemske županije.