Petak, 28 Veljača 2020 08:33

Promjene u sustavu označavanja i registracije svinja kao dio paketa mjera s ciljem prevencije pojave Afričke svinjske kuge u RH

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Objavljen je novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Narodne novine broj 21/2020) koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Novim Pravilnikom, kojim se u potpunosti preuzimaju odredbe Direktive Vijeća 2008/71/EZ, proširene su ovlasti i olakšan rad posjednika svinja u sustavu označavanja i registracije svinja s jedne strane, dok su s druge strane propisani stroži kriteriji za prijavu premještanja životinja.

Stroži kriteriji obuhvaćaju:

-  obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja,

-  obvezu prijave uginuća svinja,

-  obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe,

-  obvezu prijave krađe i gubitka svinja.

Uz promjene koje će donijeti novi Pravilnik, na snazi je Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini kojom je određeno da se svinje moraju označiti čim prije, a najkasnije do 60.-og dana starosti ili prije premještanja, ovisno o tome koji uvjet nastupi prije, a za što je odgovoran posjednik svinja.

Uvođenjem strožih kriterija, u trenutnim okolnostima prijetnje Afričke svinjske kuge, osigurano je učinkovitije praćenje premještanja svinja i u konačnici bolja zaštita zdravlja ljudi i životinja od zaraznih i nametničkih bolesti.