Srijeda, 19 Prosinac 2012 17:20

Na račune duhanaca stiže 30 milijuna

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAVRŠEN OTKUP DUHANA OVOGODIŠNJEG RODA DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI  -

 

* Ovog tjedna za otkupljenih 8.528 tona duhana proizvođačima će biti isplaćeno više od 30 milijuna kuna, a od države očekuju isplatu poticaja od prosječno 3,25 kuna po kilogramu duhana i 2.100 kuna po hektaru

 

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završen je otkup ovogodišnjeg roda duhana. Na ukupnim proizvodnim površinama od 4.119 hektara proizvedeno je i otkupljeno 8.528 tona duhana za što će ovog tjedna proizvođačima, sukladno ugovorima o proizvodnji, biti isplaćeno više od 30 milijuna kuna. Od države proizvođači očekuju isplatu poticaja od prosječno 3,25 kuna po kilogramu duhana i 2.100 kuna po hektaru.

- Otkupljene količine duhana ovogodišnjega roda za jedan posto su manje u usporedbi s lanjskim otkupljenim količinama, a od plana za ovu godinu otkup je manji za 11 posto. To nam govori da je duhan u ovogodišnjoj ekstremno sušnoj godini i s ekstremno visokim temperaturama dobro podnio sve te stresove. Za otkupljene količine duhana tipa virginia bit će isplaćeno oko 25 milijuna kuna i oko 5 milijuna kuna za duhan tipa burley. To je nešto manje u usporedbi s lanjskim isplatama za otkupljeni duhan zbog nešto lošije kvalitete, ali i zbog povećanih ovogodišnjih troškova osiguranja i sušenja duhana, naglašava dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprava Hrvatskih duhana, dodajući kako je i u iznimno klimatski nepovoljnoj godini primjena tehnoloških mjera na kraju pridonijela ostvarivanju zadovoljavajući rezultata u proizvodnji duhana, jer je duhan ove godine jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura kojoj nije pao prinos u usporedbi s prethodnom godinom ili je pak imao pad od 11 posto u odnosu na planirane prinose.

Sa završetkom otkupa duhana ovogodišnjega roda Hrvatski duhani u suradnji s Udrugom hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, koja okuplja proizvođače duhana u Podravini i Slavoniji, počeli su se pripremati za proizvodnju duhana u sljedećoj godini. Očekuju se značajna ulaganja u uporabi drvne biomase u sušicama za duhan kako bi se zamijenila skupa fosilna goriva te u sustave za navodnjavanje radi povećana prinosa. Sve to doprinijelo bi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti hrvatske primarne proizvodnje duhana.

 (M. B.)