Utorak, 28 Kolovoz 2012 21:55

Županija pokrenula prve projekte

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

USPJEŠNE POLJOPRIVREDE NEĆE BITI BEZ NAVODNJAVANJA -

POŽEGA – Da se ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom mogu baviti samo oni koji imaju navodnjavanje već se priča od ranije, a posebno u posljednjih nekoliko godina kada se pojavljuju sve više sušne godine. To su shvatili i u Požeško-slavonskoj županiji te pokrenuli nekoliko projekata navodnjavanja. – Svjedoci smo da poljoprivreda više neće funkcionirati bez sustava navodnjavanja, i mi kao županija smo iz vlastitih sredstava od 2007. godine uložili 3 milijuna kuna za projektiranje, građevinske dozvole i izgradnju sustava za navodnjavanje. Do nedavno nismo imali niti jednog hektara pod navodnjavanjem, a trudom i zalaganjem i dobrom suradnjom s Hrvatskim vodama, uspjeli smo izgraditi sustav navodnjavanja Kaptol s oko 70 ha koji je u funkciji i na raspolaganju je poljoprivrednicima. Otvoren je natječaj za izvođača radova na proširenju tog sustava za dodatnih 40 ha – rekao je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

Uspjelo se doći i do javnog nadmetanja za sustav Ramanovci – Bektež, koji je izlicitiran 08. kolovoza u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna kuna. Hrvatske vode financiraju 80% a Kutjevo d.d. 20% potrebnih sredstava, a navodnjavanje će biti omogućeno od slijedeće godine za 350 ha u prvoj fazi te dodatnih 700 ha u drugoj fazi.

- Mi kao županija izborili smo se za dodatne radove na akumulaciji Londža 2. faze, a krajem kolovoza ide natječaj za projektiranje sustava navodnjavanja Orljava Londža. Tim sustavom bi se iz akumulacije Čaglin navodnjavalo 1900 ha. Vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna, a financira se s 80% iz Hrvatskih voda, 10% Kutjevo d.d., a 10% županija. Izvedba cijelog projekta koštala bi oko 25 milijuna kuna i nije realno da se financira sve iz Hrvatskih voda nego će se morati kandidirati i na Europski fond – dodao je Jakopović na tiskovnoj konferenciji analizirajući doprinos županije poljoprivredi i gospodarstvu.