Subota, 23 Rujan 2017 13:45

Sajam poljoprivrednih proizvođača i novih proizvoda slavonskog sela

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. SAJAM AGROTUOUR SLAVONIJA U POŽEGI -

POŽEGA - Po drugi puta na požeškom Trgu sv. Trojstva u organizaciji Poljoprivredne televizije Požega održan je Sajam Agro Tour Slavonija. Svoje proizvode izložilo je 25 OPG-a, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača s područja Slavonije, a uz klasične poljoprivredne proizvode i hranu, sve je više novih poljoprivrednih proizvoda, od lavande, aronije, konoplje, batata, egzotičnog voća, ljekovitog bilja. Na sajmu je bila dobra ponuda proizvođača meda i mednih proizvoda, proizvođača sireva, bučinog ulja i sjemenki, crvene slatke i ljute paprike, čajeva i ljekovitih pripravaka, ali i zlatoveza, ručnih radova, suvenira i drvenih igrački. Kako je organizator vlasnički povezan s tvrtkama Alles i Zlatni lug, izloženi su bili elektro materijal i strojevi namijenjeni poljoprivrednoj proizvodnji te seoski turizam i ugostiteljstvo.

Izlagače, poljoprivredne proizvođače i brojne posjetitelje pozdravio je osnivač Poljoprivredne televizije Thomas Heinz Pandžić, predsjednik HGK ŽK Požega Luka Balenović koji je istakao da kupnjom hrvatskih i domaćih proizvoda svakako i otvaramo i čuvamo radna mjesta u Hrvatskoj. HGK će uvijek poticati ovakve projekte koji promiču domaće proizvode. Domaćin, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, istakao je važnost ovakvih gospodarskih događaja: - Vi ovdje na sajmu predstavljate svoje proizvode, predstavljaju ono najkvalitetnije što imamo. Budimo svjesni kvalitete, budimo svjesni da ovo što Slavonija i Hrvatska imaju, drugi moraju izmišljati, moraju plagirati. Uvozimo nešto što je vrlo sumnjive kvalitete. Naše je najbolje na svijetu, naše je najkvalitetnije i ponašajmo se prema tome tako.

Jedan od zagovornika domaćeg i svega što dolazi iz naših krajeva je svakako požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a obratio se prigodnim riječima: - Lijep, sunčani, subotnji dan, jesen, a sve se događa na trgu gdje se trgovanje u povijesti uvijek organiziralo. Čestitam svima proizvođačima i izlagačima koji su ovdje došli pokazati i prikazati što mi sa svojim vrijednim rukama na našim poljoprivrednim gospodarstvima možemo proizvesti. Važno je ovakve manifestacije podržavati, važno je spajati vas proizvođače s vrtićima, školama, jer bez zajedništva mi ne možemo biti konkurentni. Moramo izaći na hrvatsko tržište, izaći na europsko tržište jer Slavonija i vi proizvođači imaju što pokazati. Sigurno smo najbolji,a vratimo svoj dio ponosa i inata.

Okupljenima se obratila na kraju izaslanica ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, čestitajući na ovoj drugoj manifestaciji kojoj želi da ne bude posljednja. Obratila se posebno izlagačima i poljoprivrednim proizvođačima koji uz standardne poljoprivredne proizvode prikazali i one nestandardne poljoprivredne kulture čime doprinose razvoju poljoprivrede i diverzifikaciji naših ruralnih prostora, a tim svojim novinama i inovacijama svakako stvaraju nove dodatne vrijednosti u svojim sredinama.

U kulturno umjetničkom dijelu nastupili su tamburaški sastavi, djeca iz dječjeg vrtića i GKUD Požega.