Subota, 23 Rujan 2017 12:37

Požeške vedute, pejzaže i krajolik slikalo 30-tak slikara

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

3. MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA LZD „VILA VELEBITA“ U POŽEGI -

POŽEGA - Najaktivnija udruga građana kada se tiče kulture, glazbe i pjevanja, književnosti, likovne umjetnosti, izložbi i promocija knjiga, svakako je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita iz Požege koje je organiziralo i svoju 3. likovnu koloniju, sada i tradicionalnu, ove godine i s međunarodnim karakterom. Osim već poznatih slikara iz Slav. Broda, Osijeka, Nove Gradiške, Kutine, Petrinje, Orahovice, Zagreba, Koprivnice, Vinkovaca i Požege, na likovnu koloniju prispjelo je četvero slikara iz Subotice i slikari iz Mađarske.

Dobrodošlicu u grad Požegu uz slavonski doručak akademskim i amaterskim slikarima izrekli su predsjednik Vile Velebita, Josip Fajdić i požeški dogradonačelnik Ferdinand Troha.

- Danas je osobit dan za naš grad jer Požega obilježava 20. godišnjicu Požeške biskupije i održava se 3. Euharistijski kongres, kojem nazoči kardinal i dvadeset hrvatskih biskupa. Možda će vam to biti hendikep, a možda i ne, jer poznato je da je Miroslav Kraljević jedno od svojih najljepših prikaza Požege napravio na požeškom trgu, sa velikom dinamikom ljudi ispred gradskog magistrata za vrijeme glasovanja - rekao je dogradonačelnik Troha zaželjevši svima plodonosan rad i prikaz doživljaja jeseni u gradu Požegi, gradu slikara.

Svi radovi s prošlogodišnje likovne kolonije izloženi su na zajedničkoj izložbi i danas su na zidovima prostorija LZD Vila Velebita, a tako će biti i sa ovogodišnjim radovima. Svi će biti prezentirani Požežanima kroz jednu zajedničku izložbu o kojoj će biti tiskan i katalog. - Ove godine zaista imamo veliki odziv slikara, ali i međunarodni karakter jer su nam došli slikari iz Mađarske i Vojvodine. Dio slikara koji nije mogao doći na ovu koloniju poslali su svoje slike za kolektivnu izložbu. Svi radovi će biti katalogizirani i prikazani požeškoj javnosti - dodao je predsjednik Fajdić, koji je slikare uputio na razne lokacije, od požeških ulica i trgova, baroknih veduta grada, požeških brda s izvrsnim pogledom na cijelu Požeštinu, do ravničarskog dijela slavonske i seoske idile.