Srijeda, 04 Siječanj 2017 11:50

Komemoracija povodom smrti zaslužnog sportaša i sportskog djelatnika Ivana Maričevića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IZNENADA PREMINUO U 80. GODINI ŽIVOTA -

POŽEGA - U 80. godini života u Požegi je 02. siječnja, iznenada preminuo Ivan Maričević, dugogodišnji atletičar, trener i sportski djelatnik.

IMG 6806Ivan Maričević rodio se 02. 06. 1937. godine u Golobrdcima kraj Požege. Osnovnu školu završio je u Mihaljevcima, a srednju školu u Požegi. Godine 1961. diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, na odjelu za biologiju i tjelesni odgoj. Sportskim aktivnostima počeo se baviti još u nižoj gimnaziji u Požegi, gdje je počeo trenirati nogomet u Nogometnom klubu „Jedinstvo“.

Godine 1950. bio je najbolji na školskom krosu i od tada je počeo trenirati atletiku u Atletskom klubu „Slavonija“ – Požega. Atletiku je zavolio i zato što je svaki dan 5 kilometara išao u gimnaziju pješice, a tako isto i po povratku kući. Bio je najbolji u trčanju od 800 m do 3000 m pojedinačno u Varaždinu, Splitu, Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima tijekom 1954. godine. Na prvenstvu Jugoslavije za mlađe juniore u tadašnjem Titogradu (danas Podgorica) u Crnoj Gori održanom 1955. godine bio je drugi na 2000 metara čime je zaslužio poziv u reprezentaciju Jugoslavije te je nastupio u Kočevlju na susretu Jugoslavija – Austrija.

IMG 6807Kao najbolji junior u Jugoslaviji na 1500 metara nastupio je 1957. godine za reprezentaciju Jugoslavije u Ateni na susretu Grčka – Jugoslavija te u Novom Sadu na susretu Jugoslavija – Rumunjska. U juniorskoj konkurenciji bio je 7 puta prvak Hrvatske, a pritom je oborio dva rekorda Hrvatske na 1000 i 2000 metara. U razdoblju od 1955. – 1958. Atletski klub Slavonija – Požega se ekipno natjecao u Hrvatsko-Slovenskoj ligi u seniorskoj konkurenciji. Član te momčadi bio je i Ivo Maričević. 

Odlaskom na studij u Zagreb postao je član Atletskog kluba „Dinamo“ – Zagreb, a od 1960. godine bio je član HAK „Mladost“Zagreb. Na ekipnom prvenstvu Jugoslavije održanom u Ljubljani osvojio je drugo mjesto sa svojim klubom – HAK „Mladost“ Zagreb. Postizanjem tog rezultata došao je u red vrhunskih sportaša i primao stipendiju.

IMG 6810Kada je 1961. godine završio studij zaposlio se u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj kraj Požege. U to vrijeme sport u Velikoj nije bio razvijen, te je počeo raditi u NK „Papuk“ Velika, a zatim je osnovao Sportsko društvo „Papuk“ Velika u kojem su bile sekcije nogomet, plivanje, skijanje, rukomet i košarka. Kada je 1966. godine postavljen za direktora Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj aktivno vođenje treninga prepustio je drugima.

Za vrijeme studija u Zagrebu je položio za instruktora atletike na Visokoj školi za fizičku kulturu te je 1969. godine dobio poziv iz AK „Slavonija“ Požega da radi kao trener, a taj poziv je sa zadovoljstvom i prihvatio. Trenerskim poslom se bavio punih 20 godina. U tom periodu je mnogo djece i mladih treniralo atletiku, a imali su i značajne rezultate. Juniori su bili prvaci Jugoslavije u krosu, a atletičari koje je trenirao Ivo Maričević su što na seniorskim što na juniorskim prvenstvima osvojili preko 50 medalja. Vodio je ekipe juniora, juniorki, seniora i seniorki.

IMG 6814Bio je član organizacijskog odbora za osnivanje Atletskog saveza Slavonije i Baranje i dugogodišnji tajnik Atletskog saveza Slavonije i Baranje. Kao uspješan i aktivan sportski djelatnik i trener za svoj rad dobio je brojne nagrade i przinanja od Atletskog saveza Hrvatske i Jugoslavije, od Saveza pedagoga fizičke kulture i SOFK-e Požega. Gradsko vijeće Grada Požege dodijelilo mu je 2008. godine nagradu za životno djelo. 

Bio je član Skupštine i stručnog tima u Atletskom savezu Hrvatske bio je predstavnik Hrvatske u Nadzornom odboru Atletskog saveza Jugoslavije. Vodio je dva puta reprezentaciju mlađih juniora Hrvatske u Foču te na Jungen sport festival u Trostberg-u (SR Njemačka).

IMG 6816Od 1985. do 1991. godine obnašao je funkciju tajnika SIZ-a za sport u Općini Slavonska Požega, a od 1993. do 2002. godine bio je tajnik Požeškog sportskog saveza zaposlen u Gradskoj upravi Grada Požege kao viši referent za sport i tehničku kulturu. U starosnu mirovinu otišao je 2002. godine. Za vrijeme Domovinskog rata bio je aktivan u stožeru Civilne zaštite Požege kao voditelj Centra za izbjeblice iz Bosne i Hercegovine.

Prije dva mjeseca (28. listopada 2016.) Hrvatski atletski savez dodijelio je Ivi Maričeviću nagradu za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike.

Požeški športski savez i Atletski klub Požega u Obrtničkom domu u Požegi organizirali su komemoraciju za Ivanu Maričevića, od kojega su se oprostili Željko Mitrović, glavni tajnik Sportskog saveza grada Požega, Damir Ludvig, ispred Atletskog kluba Požega koji su ukratko istakli njegov bogat sportski i IMG 6818društveni doprinos. Komemoraciji je nazočio veliki broj sportskih djelatnika, sportaša, najviše atletičara i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. U ime obitelji svima se zahvalio sin Dražen Maričević. 

Posljednji ispraćaj Ivana Maričevića biti će danas, 04. siječnja 2017. s početkom u 15,00 sati na požeškom groblju Svetog Ilije.

Tekst: J. Bešlić Foto: Vladimir Protić