Utorak, 20 Prosinac 2016 10:28

Sva lovačka društva produžila koncesiju za lovišta na deset godina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

Za sva lovačka društva važan je postupak produljenja desetogodišnjeg ugovora o zakupu na zajedničkim otvorenim lovištima na području naše županije. Za sve je njih kompletirana je potrebna dokumentacija na razini Županijskog lovačkog saveza, a Županijska skupština donijela je odluku kojom im se produžava ugovor za iduće desetogodišnje razdoblje. Kako i što se planira na razini saveza za 2017. godinu odlučeno je na održanoj skupštini, koja je donijela program svih aktivnosti koje lovci planiraju.

- Jedan od važnih segmenata je izobrazba kadrova u lovstvu, obuka mladih novih lovaca i njihova priprema, također i ispiti za lovočuvare, dodatne edukaciju za ocjenjivače lovačkih trofeja, predavače i ispitivače i sl. kako bismo uvijek imali takve kadrove – ističe Zdravko Vujnović, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.

Među zadacima koje lovci planiraju za iduću godinu su i oni s područja kinologije, kao npr. utakmice za lovačke pse, zatim ocjenjivanje trofeja koje je svako društvo dužno izvršiti za lovnu godinu, a iz područja lovnog streljaštva organizirati natjecanja. Lovački savez organizira i sudjeluje u aktivnostima lovačke kulture, etike, ekologije, a s posebnim naglaskom tu su i mjere uzgoja i zaštite divljači. U suradnji s nadležnim tijelima pažnju posvećuju i suzbijanju krivolova te provedbi higijenskih i zdravstvenih mjera zaštite.

Županijski lovački savez je nadležan i za izdavanje dozvola stranim lovcima. Kako je rekao predsjednik Vujnović, očekuje se da će ove godine njihov broj biti veći od prošlogodišnjeg, što je važno i kao prihod Saveza. Izdano je oko 250 iskaznica, a na razini RH taj broj će biti preko 8.000. Dokaz je to da lovstvo postaje sve važnije kao svojevrsna gospodarska turistička djelatnost, koja doprinosi i razvoju ruralnog turizma. 

Na održanoj Skupštini uručene su Zlatne plakete Hrvatskog lovačkog saveza LD „Šljuka“ iz Pleternice u prigodi 90. Obljetnice i Damiru Grujiću za doprinos razvoju lovstva.

Tekst/foto: Vanja Protić