Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 13:37

Više od tisuću planinara krstilo mošt i nazdravilo uz vinskog biskupa

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

MARTINJE JE PONOVNO PROSLAVLJENO NA TRGU GRAŠEVINE U KUTJEVU -

KUTJEVO – Ponovno je Kutjevo postalo mjesto gdje se događaju vinske manifestacije i tradicionalno obilježavaju vinski blagdani. Jedinstveni Trg graševine ponovno je svjedočio tradicionalnoj pučkoj ceremoniji krštenja mošta i rađanje novog mladog vina, uz ceremonijal koji vodi vinski biskup. Tradicija je to koju je neko društvo htjelo izbaciti iz Kutjeva, vinskog središta, koje je nekada na vinskim blagdanima okupljalo nekoliko tisuća posjetitelja, a najviše planinara iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Bio je to jedan fenomen koji je okupljao gotovo najviše planinara na jednom ne planinarskom skupu, no oni su zadnje dvije godine izostali, opravdano, jer su čelnici kutjevačke vinske udruge taj ceremonijal „krštenja“ mošta izbacili sa scene i velike pozornice. Uzalud smo im i mi kroz medije ukazivali da griješe, jer to je tradicionalna pučka ceremonija koja privlači ljude, svojim humorom, svojom specifičnom ceremonijom, koja je gotovo turistički brand, koji uvode i sredine koje to nisu nikada imale, pa čak i brojni hoteli na moru.

Stoga čestitke novom rukovodstvu kutjevačkog planinarskog društva „Vidim“ i predsjednici Nadi Razumović koja se othrvala tom izbacivanju ceremonijala i inzistirala na ponovnom vraćanju pučke ceremonije krštenja mošta na Trgu graševine. Unatoč i dalje opiranju predsjednika vinske udruge Branka Mihalja, da se ta ceremonija u Kutjevu ne provodi više. Svakako u oči upada i licemjerstvo pojedinih vinara koji su dali podršku izbacivanju ove pučke ceremonije s trga a istovremeno su ih organizirali u svojim klijetima i vinskim podrumima. Da nisu bili u pravu pokazalo je ovo posljednje Martinje, na kojemu je upravo „krštenju“ mošta na Trgu graševine sudjelovalo preko tisuću planinara, ali i dosta ostalih posjetitelja iz okolnih mjesta i Požege. Ovo Martinje i drugi su mediji, ali i posjetitelji ocijenili odličnim, a posebno što je najbrojnijem planinarskom društvu „Bršljan“ iz Osijeka dana čast da sudjeluju u ceremoniji krštenja mošta zajedno sa kutjevačkim vinskim biskupom Fiom. Poseban pljesak, oduševljenje i brojne zdravice odjekivale su ove godine na Trgu graševine, jer su se gosti u velikom broju vratili. Odlična je bila i ponuda jela i pića, a čak se i posebna delicija, pečeni vol na ražnju vratila na meni, te su svi gosti ovogodišnjeg Martinja u Kutjevu sigurno otišli puni dobrih dojmova i lijepih uspomena, najavljujući obvezno dolazak i dogodine. Posebno među planinarima, fotografirajući zbivanja, dobili smo nekoliko upita: - Jel to kod vas u Kutjevu bude uvijek ovako dobro i veselo. Bit će od sada nadamo se uvijek!

Na velikoj pozornici nije bilo stanke, sve posjetitelje su zabavljali mladi tamburaški sastavi Poljadija, Bećaruše, Sanjari, mješovite pjevačke skupine Kutjevački umirovljenici, folkloraši Bekteža i Češke besede Bjeliševac, a onda su scenu dodatno zapalile Garavuše, Krunoslav Kićo Slabinac i glazbeni sastav Libreto.

Tekst/foto: Vladimir Protić