Subota, 12 Studeni 2016 14:04

Mjesec muškog zdravlja „Mijenjajmo lice muškog zdravlja“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BRKATI STUDENI – MOVEMBER – MJESEC BORBE PROTIV RAKA PROSTATE I TESTISA -

POŽEGA - Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Županijska liga protiv raka, Klub žena liječenih na dojci i Medicinski fakultet u Zagrebu po treći puta u Požegi organizirali su obilježavanje Brkatog studenog – Movembera. Mjesec muškog zdravlja kao javno zdravstvena akcija provodi se pod motom „Mijenjajmo lice muškog zdravlja“, a sve na poticaj iz Australije kada je 2003. godine tridesetak muškaraca u sklopu podrške i prikupljanju sredstava za borbu protiv raka prostate odlučilo pustiti brkove.Danas u svijetu ovoj inicijativi pridružilo se oko 5 milijuna registriranih sudionika koji u IMG 1623novembru – studenom mjesecu puštaju brkove ili se pridružuju akciji.

Cilj Movembera prije svega su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

- Ideja je bila podići svijest o muškom zdravlju obzirom da znamo da žene itekako vode računa o svom zdravlju. Upravo želimo potaći muškarce da malo više vode računa o sebi.Ono što je izabrano i na što stavljamo naglasak su na neki način tipične i malo manje tipične muške bolesti. Jedna od njih je rak prostate koji pogađa uglavnom muškarce starije dobi, gdje preporučujemo da svaki muškarac iznad 40 godina počinje razmišljati o zdravlju svoje prostate te da bar jednom godišnje radi pregled. Tu je irak testisa koji je rijedak na svu sreću, ali se nažalost pojavljujekod mlađih muškaraca, i kod tinejdžera, ali najviše od 25 godine pa nadalje. Oni su dostupni za pregled gotovo svaki dan i više puta opipom. Treće je vezano uz mentalno zdravlje muškaraca uz podatak da gotovo svake sekunde u svijetu jedna osoba izvrši samoubojstvo, što ne zvuči dobro. U Požeško-slavonskoj županiji od 17 osoba koje su prošle godine počinile samoubojstvo 12 je muškaraca - rekla je voditeljica Službe za IMG 1627javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr.med. mr. spec. javnog zdravstva, koja dodaje da je ova akcija apel da svi muškarci naprave preglede, pronaći ih na vrijeme, liječiti i spriječiti te neke krajnje loše situacije.

- Rak prostate je vrlo čest zloćudni tumor, procjenjuje se da će jedan od šest muškaraca tijekom života oboljeti od te bolesti i treba se naglasiti kako je riječ o bolesti koja je izlječiva uranom stadiju i koja, nažalost ne pokazuje simptome. Kada se simptomi pojave u vidu učestalog mokrenja, osjećaja nedovoljnog pražnjenja mjehura te osobito mokrenja noću, znači da je tumor već dosta uznapredovao i stoga je preporuka, da svaki muškarac iza 40-te godine jednom godišnje obavi urološki pregled, pregled prostate i krvni nalaz markera za tumor prostate. U Požeško-slavonskoj županiji imamo dvadeseta takvih oboljenja godišnje i desetak smrtnih posljedica koji su kasno primijećeni. Ovo je ujedno najčešće tumorno oboljenje kod muškaraca starije životne dobi, od 80 godina starosti gotovo pola muškaraca obolijeva od raka prostate – rekao je predsjednik Lige protiv raka Požeško-slavonske županije dr. Kristijan Matković.

Javno zdravstvenoj akciji već godinama se pridružuju i studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu. – Kontinuirano posljednjih 15 godina studenti sudjeluju u javno zdravstvenim akcijama kroz predmet Zdravlje u zajednici. Sudjelujemo i u istraživanjima, a ovo je studentima jedinstvena prilika da sudjeluju u preventivi i stvarnom životu zajednice. Oni među građanima provode anketu i dijele promotivne materijale s dodatnim informacijama za građane – rekla je doc. Vera Musil koja sa doc. Nedom Pjevač vodi 20-tak studenata. Sudjeluju i u radu s OŽB Požega i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Tekst/foto: Vladimir Protić