Utorak, 01 Studeni 2016 13:36

Pripremaju se za vinski blagdan Martinja i krštenje mošta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SEKCIJA VINOGRADARA SOKOLOVAC UGOSTILA NOVINARE -

POŽEGA – Požeška Udruga vinogradara i vinara Stjepan Koydl ima i svoju Sekciju vinogradara na Sokolovcu, koji imaju vinograde na ovoj poznatoj povijesnoj lokaciji. Oduvijek su tu bili vinogradi, a Sokolovac je postao poznat od bitke s Turcima koju je uspješno izvojevao fra Luka Ibrišimović. Sokolovac je i poznati lokalitet iz Domovinskog rata, danas na njemu imamo i Domovinski križ, postao je poznato šetalište Požežana, ali i vinski put s info tablama i pokloncem sv. Urbanu, zaštitniku vinogradara i zaštitniku od gromova.

Da je danas vinogorje na Sokolovcu u takvom stanju zaslužnu su najviše članovi ove sekcije koji su nebrojeno puta čistili putove od raslinja, a upravo njihovim zalaganjem i stalnim zahtjevima prema gradskom poglavarstvu uspjeli su nasuti i obnoviti putove. Na lokaciji uz poklonac i info ploču zasadili su i pokazni vinograd. U svim tim akcijama nekoliko požeških medija davalo im je podršku i promoviralo njihov rad. Sekcija je vrlo aktivna i oko obilježavanja vinskih blagdana, počevši sa Vincelovom, a završno s Martinje. U svojim klijetima uvijek rado dočekuju i vinskog biskupa, pa i vinskog kardinala, jer običaji se kod njih štuju i te običaje žele pomalo okrenuti na turističku stranu, pa na svoju vinsku cestu dovesti i turiste. Najavili su Martinje u tjednu od 7. do 12. studenog u svim klijetima na Sokolovcu.

Sanja i Zlatko Vuković, vinogradari su koji su među prvim vinogradima kada stupite na put za Sokolovac, i nezaobilazno mjesto svih vinskih događanja. Vrlo rado ugoste i putnike namjernike i šetače uz svoje brojne prijatelje koji se zateknu ovdje, pa su tako priredili i doručak za novinare koji ih prate u njihovim događanjima. Zlatko je poznati gastro majstor, priređivao je i požeški vinogradarski čevap za Muzej u loncu, natječe se na gastro manifestacijama tjednika Kronika, a ovaj puta se pokazao i kao odličan roštilj majstor. Iza obilnog doručka Sanja i Zlatko ponudili su i svoje odlično vino, a klijet je inače ukrašena slikama, uljima na platnu, koje radi Sanja, kojoj ni ta umjetnička žica nije strana.

Tekst/foto: Vladimir Protić