Utorak, 01 Studeni 2016 11:06

Rekorder Zdenko Šojat sa 130 darovanja krvi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI CRVENI KRIŽ NAGRADIO VIŠESTRUKE DAROVATELJE KRVI -

POŽEGA – Gradsko društvo Crvenog križa Požega obilježavajući Dan dobrovoljnih darovatelja krvi istaklo je i nagradilo višestruke darovatelje krvi, te se pohvalilo dobrim rezultatima u prikupljanju krvi, što je jedna od aktivnosti ovog društva. Unazad šest godina organizirajući svako mjesečne akcije bilježe stalan porast prikupljenih doza krvi i povećanje broja dobrovoljnih darivatelja. nadaju se da će 2.260 prikupljenih doza u protekloj 2015. godini biti premašeno, jer u 2016. godini do sada je prikupljeno 1989 doza krvi, a još predstoje dvije trodnevne akcije u studenom i prosincu, istakao je svoj optimizam ravnatelj požeškog Crvenog križa, Miroslav Zelenika, koji je zahvalnice uručio i lokalnim medijima za popularizaciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Svim višestrukim darovateljima krvi na njihovoj nesebičnosti i humanosti čestitao je prof. dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik požeškog Crvenog križa, te višestrukim darivateljima za 10, 20, 3040, 5075, 100, 125 i više puta uručio zahvalnice, poklone i za one s najvećim brojem davanja medalje. Po prvi puta krv su darovale 152-je osobe što je pohvalno jer se ljudi odlučuju za humanu gestu, a posebno je istakao 47 osoba među kojima su i dvije žene, koji su krv darovali preko 50 puta. U ukupnom broju od 100 tisuća darovatelja u Hrvatskoj žena je 30%, a ukupno se prikupi 180 tisuća doza krvi. Kako još uvijek nema umjetnih nadomjestaka za krv, ovo je jedini način da se potrebna krv osigura kao lijek.

Treba istaći one posebne jubilarce sa 100 i više darovanja krvi, kao što je Miroslav Hroh (100), Dario Mojaš (100), Ivan Kronšteter (103), Marijan Pavelić (105), Zvonko Balas (109), Vlatko Gagić (110), Anto Čolić (112), Željko Rakić (121), Anton Kranjc (123) i požeškog rekordera Zdenka Šojata sa 130 darovanih doza krvi.

- Prvi puta sam počeo davati 1976. godine u vojci i to zbog slobodnih dana koji su se dobivali za nagradu. Od tada sam nastavio, prvo po dva puta godišnje jer se tada tako preporučivalo, a kasnije po tri i četiri puta godišnje, jer je kasnije bilo dozvoljeno i davati krv svaka tri mjeseca. Uglavnom sam krv davao na akcijama prikupljanja krvi, ali nekoliko puta sam krv darovao i za potrebitu osobu koja je trebala operaciju i sl. – kaže danas 58-godišnjak, Zdenko Šojat iz Pleternice, radnik u požeškoj drvnoj industriji Spin Valis s krvnom grupom 0+. Kaže da je krv uglavnom nastavio davati i danas daje iz humanih razloga, a sam osobno nije do sada nikada trebao davati krv. – Nisam do sada nikada imao problema nakon darivanja krvi, zdravstveno se dobro osjećam, pa mislim da ću moći davati do 65 godina, a možda i duže. Na taj način Zdenko Šojat konkurira da postane jedan od hrvatskih rekordera u darovanim dozama krvi.

Rekorder među ženama je Nada Ušurić sa 81 dozom darovane krvi, a tu su još Marija Dalić sa 32, Ljubica Skeleđić sa 37 i Ankica Samardžija s 53 darovanja krvi. Među darivateljima su i dva brata Mijat Šolić s 89 darovanja i Anto Čolić s 112 darovanja. U klub 100 darovanja uskoro će se upisati Josip Grgić, Davor Stanojević i Željko Matajić koji bilježe 98 darovanja krvi. Svi sa 50, 75, 100 i 125 darovanja krvi dobivaju srebrne i zlatne medalje uz zahvalnice.

Tekst/foto: Vladimir Protić