Nedjelja, 30 Listopad 2016 11:10

Samo 15% umirovljenika organizirano je i djeluje kroz svoje matice umirovljenika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SKUPŠTINA POVODOM 70. OBLJETNICE MATICE UMIROVLJENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Svečanom skupštinom na kojoj su se osvrnuli na brojne aktivnosti u radu i dodjelom priznanja za najzaslužnije članove Matica umirovljenika Požeško-slavonske županije obilježila je 70. godišnjicu svog djelovanja i rada. Sa bogatim radom, posebno posljednjih nekoliko godina kada je aktualno rukovodstvo uvelo nekoliko aktivnosti, upoznao je sve nazočne Zvonko Čorak, predsjednik Izvršnog odbora MU županije.

Na području županije danas ima preko 20.000 umirovljenika, no tek 15% je učlanjeno u matice umirovljenika općina i gradova. - Danas naša Matica umirovljenika broji nešto više od tri tisuće članova, što nas svakako potiče da povećamo taj broj. Zašto je tome tako svakako su i niske mirovine, a mi se zajedno moramo boriti da se te mirovine povećaju – naveo je Čorak, koji dodaje da je prosjek mirovina na županiji tek nešto veći od 1.900 kuna. Najveći broj umirovljenika je daleko ispod toga prosjeka, jer prosjek podiže manji broj onih s velikim mirovinama, a i braniteljske mirovine koje su u prosjeku 4.660 kuna. Upravo je to i cilj MU da se ove niske mirovine povećaju i osigura svima dostojanstveni život u trećoj dobi. Čorak je stoga pozvao članove i one koji se još nisu učlanili da se aktiviraju, jer niz je manifestacija i aktivnosti gdje se mogu angažirati. Svakako to su i Glazbeni susreti koji su postali tradicija, ali i Sportski susreti koji se provode od samih početaka djelovanja matica. Po masovnosti i kvaliteti tih natjecanja ova matica je najaktivnija u Hrvatskoj, pa je bila i nekoliko puta domaćin na državnom nivou. Posebno su poznati po organizaciji tradicijskih susreta i zabava umirovljenika povodom Valentinova, blagdana sv. Kate, a često organiziraju i izlete.

Skupštini su prisustvovali načelnici općina Kaptol Mile Pavičić, Velike, Vlado Boban, Jakšića Ivica Kovačević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, koji su se i obratili skupu, te dali podršku aktivnostima koje redovno i financijski potpomažu. Zaželjeli su im i uspješan budući rad, posebno novo izabranom rukovodstvu. Nakon što je odlično odradio dionicu od četiri godine zvonko Čorak je predao mjesto predsjednika Ivanu Ronti iz Kaptola. Njegov zamjenik bit će Nediljko Nenadić iz Kutjeva a izabran je i novi Izvršni odbor. 

Svečana sjednica bilo je mjesto da se i nagrade oni najzaslužniji, tako su priznanjima Matice umirovljenika Hrvatske nagrađene matice umirovljenika općina i gradova te Matice umirovljenika Požeško–slavonske županije. Priznanje županijske matice za svoj dugogodišnji rad tako su dobili Ivan Berec iz Požege, Ivan Katalinić iz Pakraca, Ivan Tomić iz Brestovca, Magdalena Srdarević iz Jakšića, Amalija Fridrih iz Čaglina, Alojzije Pfeiffer iz Pleternice, Jakob Bodolović iz Vetova, Petar Mandić iz Brestovca, Štefica Šepović iz Pleternice i Željko Franculić iz Velike.

Tekst/foto: Vladimir Protić