Subota, 29 Listopad 2016 13:44

Vatrogasci i mještani dobili novouređeni dom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVD IVANDOL PROSLAVIO 60. ROĐENDAN -

IVANDOL - Povodom obilježavanja 60. godišnjice rada i djelovanja DVD-a Ivandol, vatrogasci i mještani su dobili novouređeni dom i ključeve od novog navalnog vozila. Obnavljanje doma i spremišta iznosilo je oko 560 tisuća kuna. Radovi su financirani sredstvima Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na koji je općina Brestovac aplicirala u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice u 2016. godini, a znatan dio sredstava uložila je i općina Brestovac. 

- Općina je bila investitor adaptacije vatrogasnog i mjesnog doma u Ivandolu. Projekt smo prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji je bio vrijedan 550 tisuća kuna. Ministarstvo je sufinanciralo sa 300 tisuća kuna, a preostali dio je financirala općina. Obnovom je obuhvaćeno postavljanje novog krovišta, stolarije, nove kuhinje, centralno grijanje, i unutarnji dio doma je kompletno uređen, stropovi, podovi zidovi i dr. – rekao je načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić koji je dodao kako je dom legaliziran kao i svi drugi domovi na području općine za što su izdvojena dodatna sredstva iz lokalnog proračuna i to više od 200 tisuća kuna.

DVD Ivandol je dobio i vrijednu donaciju vatrogasne opreme iz Njemačke, kao i preuređeno navalno vatrogasno vozilo Iveco donirano iz pokrajine Vlade Tirol. U osposobljavanje vozila utrošeno je oko 90 tisuća kuna kako bi zadovoljilo potrebne standarde propisane zakonom. Na donaciji se zahvalio predsjednik DVD-a Ivandol Ivan Tomić, a čast da zajednički prerežu vrpcu ispred ulaznih vrata pripala je načelniku Zdravku Mandiću i pomoćniku ministrice regionalnog razvoja Davoru Huški.

- Napokon su i jedinice lokalne samouprave sa područja Požeško-slavonske županije počele participirati u dobivanju sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ono što su općine i gradovi s ovih prostora prije i dobivali to su bile mrvice što se svakako treba promijeniti jer se ima pravo na više. Nisu bile dostupne informacije koje su sve mogućnosti što se sada mijenja jer osobno sam zadužen kao pomoćnik ministrice da sve informacije proslijedim gradonačelnicima i načelnicima te da ih potaknem da pripremaju i pokrenu projekte. Tko je spretan i dovoljno brz i ima pripremljene projekte taj i uspije što je vidljivo iz ovog primjera u Ivandolu – naglasio je Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova.

Među ostalima na svečanosti su, bili i zamjenik načelnika općine Brestovac Jozo Buća, predsjednika Općinskog vijeća Tomo Vrhovac, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Darko Puljašić, načelnik općine Velika Vlado Boban, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te predstavnici drugih DVD-a susjednih društva, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, Požeštine i grada Požege.

Dugogodišnji predsjednik DVD-a Ivandol Ivan Tomić zahvalo se svima na dolasku onima koji su dali svoj doprinos kako bi novouređeni dom krasio njihovo mjesto kojeg je blagoslovio mjesni župnik vlč. Franjo Nemet kao i vozilo koje je predano vatrogascima na upotrebu.

Zaslužnima je predsjednik DVD-a Ivandol uručio zahvalnice, općinskom načelniku Zdravku Mandiću, Mjesnom odboru Ivandol, Vatrogasnom centru Brestovac, Vatrogasnim zajednicama, Hrvatske, Požeško-slavonske županije, Požeštine i grada Požege te prijateljskim DVD-ima, Brestovac, Požega, Zakorenje, Velika, Rešetari i Štivica. Vrijedno priznanje predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Marko Ašembrener o 60. obljetnici DVD-a Ivandol uručio je predsjedniku Ivanu Tomiću.

Tekst/foto: Vanja Protić