Petak, 07 Listopad 2016 08:14

25. obljetnica pogibije 19 branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GORNJA OBRIJEŽ - Komemoracijom kod spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi obilježena je tužna obljetnica. Prije 25 godina je u zasjedi i sukobima s neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja. Od 6.10 do 16.10. 1991. Pakrac je bio u potpunom okruženju kada su pobunjeni Srbi blokirali tada jedinu komunikaciju Pakraca s ostatkom hrvatske na relaciji Prekopakra - Gornja Obrijež - Veliki Banovac - Ploštine - Brekinska - Gaj - Kutina. Prvi put ove godine održana je komemoracija u organizaciji Udruge djece branitelja domovinskog rata Pakrac koji su preuzeli organizaciju obilježavanja od Udruge roditelja hrvatskih branitelja domovinskog rata Pakrac-Lipik. Prethodno komemoraciji izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom, Grada Pakraca predvođeno gradonačelnicom Anamarijom Blažević i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik položili su vijence na spomeniku poginulim braniteljima u Batinjanima, na spomeniku poginulim braniteljima u Velikom Banovcu i kod spomen-ploče poginulog branitelja Drage Živančeva u Gornjoj Obriježi. Vijence za 19 poginulih hrvatskih branitelja položili su župan požeško-slavonski Alojz Tomašević te gradonačelnici Vinko Kasana i Anamarija Blažević s predstavnicima Udruga s pakračko-lipičkog područja.

Nakon prigodnih govora održana je sveta Misa za sve poginule branitelje Pakraca i Lipika. U komemoraciji su sudjelovali osnovnoškolci i srednjoškolci iz Lipika i Pakraca, odnosno učenici osmih razreda OŠ „Lipik“ i OŠ „Braće Radića Pakrac“ među kojima su bili učenici područja Donje i Gornje Obriježi te učenici Srednje škole Pakrac.

Tragičnih događaja iz ratne jeseni 1991. koji su prethodili i slijedili nakon stradavanja 19 branitelja prisjetio se pukovnik HV-a Božidar Lujanac pri čemu je na kraju obraćanja zatražio da se brigadir Stjepan Širac posthumno unaprijedi u čin generala te oda priznanje svim braniteljima Lipika i Pakraca jer su na ovom području zaustavili banjalučki korpus JNA i spriječili neprijatelja da presjeku Slavoniju izbijanjem na Mađarsku granicu kod Virovitice.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević istaknuo je kako će se nastaviti zalagati za odličje „Zapadna Slavonija“ kojom će biti odlikovani svi branitelji koji su sudjelovali u obrani ovog područja na kojem su tijekom 1991. godine provedene jedine uspješne oslobodilačke akcije HV-a. Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pohvalio je trud svih koji nastoje da ovi događaji i obljetnice na obranu Lipika i Pakraca od agresora nikad ne zaborave. Gradonačelnica Pakraca istaknula kako se s ponosom treba prisjećati svih obljetnica događaja tijekom obrane Lipika i Pakraca jer su ova dva grada heroji, Lipik kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i Pakrac kao grad u kojem je obrana domovine započela.

Tekst/foto: Gordan Vukić