Nedjelja, 04 Rujan 2016 10:10

Nove tamburaške pjesme koje pjevaju o Slavoniji

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAVRŠNA SEDMA VEČER POŽEŠKOG AUREAFESTA – ZLATNE ŽICE SLAVONIJE -

POŽEGA – Završna večer sedmodnevnog Aureafesta u Požegi, poznata po starom nazivu nekadašnjih požeških festivala, Zlatne žice Slavonije, u subotnju večer donijela je 16 novih tamburaških pjesama. Tom večeri završio je Aurea fest, koji se po novoj, sedmodnevnoj koncepciji održava zadnje tri godine, ne samo na požeškom Trgu sv. Trojstva, nego i na požeškim ulicama. Zadnja finalna večer Zlatnih žica privukla je i najveći broj posjetitelja koji su uživali u novim pjesmama, a sve je omogućeno i gledateljima širom Hrvatske u direktnom prijenosu na HTV-u.

Tako smo prvo čuli 16 novih pjesama koje su izveli tamburaški sastavi i solisti uz festivalski tamburaški orkestar: Miroslav Škoro, Krunoslav Kićo Slabinac, TSSlavonske lole, Cecilija, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Đani Stipaničev, TS Slavonski dukati, TS Garavuše, TS Dike,TS Salaš, Ansambl Hajo, Sanja Hajduković, TS Zlatna dolina, Stjepan Japarić i TS Sokak bez imena. Oni su izvodili skladbe poznatih autora tamburaške glazbe, poput Ivice Plivelića, Gorana Ivanovića Laca, Krunoslava Dražića, Ivice GrujeIće, Stjepana Đurkovića, Šime Dominkovića, Aleksandra Homokya i Željka Krznarića.Nakon toga smo od istih izvođača čuli još 16 hitova i uspješnica sa festivala Zlatne žice Slavonije u zadnjih desetak godina.

U pauzi uz veliki vatromet, koji se nadvio nad Požegu, uručene su i tradicionalne nagrade, pa je nagradu Radio Osijeka „za najslavonskiji tekst“ za pjesmu „Ej da su mi krila majko“ koju su prošle godine pjevali TS Salaš, dobio Goran Ivanović Lac, a novu tamburicu mu je uručila urednica Mirta Milas. Posebno priznanje dobio je i Miroslav Škoro za 25 godina nastupanja na požeškom festivalu.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović zahvalio se svima na ovogodišnjem sudjelovanju u sedmodnevnom požeškom festivalu, ali i najavio slijedeći festival – Evo uživali smo proteklih sedam dana u našem festivalu, uživali u dobrim pjesmama. Neka tako bude i dalje te ja otvaram natječaj za nove pjesme Aureafesta iduće godine.

Tekst/foto: Vladimir Protić