Četvrtak, 01 Rujan 2016 09:59

Više od deset tisuća vjernika na središnjem euharistijskom slavlju u čast Gospi od Suza

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠENE DEVETNICE U PLETERNIČKOM SVETIŠTU -

PLETERNICA – Sinoć je služeno središnje euharistijsko slavlje u čast Gospi od Suza u pleterničkom Svetištu koje je predvodio mjesni biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u koncelebraciji s više od 30-ak svećenika. Svoju utjehu došlo je potražiti kod Nebeske Majke – Gospe od Suza, njoj se preporučiti i od nje zatražiti utjehu u svim patnjama bolima i tegobama više od deset tisuća vjernika iz gotovo svih župa Požeške biskupije ali i susjedne Đakovačko-osječke.

Na početku misnog slavlja biskup Škvorčević posebne je pozdrave uputio hodočasnicima – pješacima koji su došli iz raznih krajeva ugradivši na takav način svoju žrtvu u hodočasničko zajedništvo.

S velikom tugom na euharistijskom slavlju posebno su se vjernici prisjetili dviju djevojaka s čaglinskog područja koje su tragično preminule minulog 28. kolovoza čijim je obiteljima biskup Škvorčević uputio sažalnicu koju je pročitao u homiliji.

- Radostan sam što sam danas opet u Pleternici jer osjećam uvijek iznova kada vi dođete, Marijini štovatelji, da svojim srcem punim odanosti i zahvalnosti Isusovoj Majci da se stvorila jaka duhovna atmosfera koja ispunja. Odavde nitko ne može otići prazan jer smo ispunjeni onim što svi vi nosite za nju, Isusovu Majku. Želim da se tome radujemo. Vi koji ste ovdje došli pješice unijeli ste time svoju žrtvu u ovo slavlje što je dodatna snaga ovdje ovog našeg zajedništva. Ima vas ovdje koji ste proteklih osam dana svaku večer dolazili, bili uporni i vjerni. I kada ste došli na ovaj brežuljak nema nigdje ništa, ali se imalo što čuti i to više srcem nego ušima. Kada vi tim osjetilom svoga srca slušate božju riječ pozorno kako je Ona slušala i tom Božjom riječju mjerite svoj osobni i obiteljski život onda vam se događa ono nešto najljepše što voli Isusova Majka – rekao je između ostalog u propovijedi biskup Škvorčević.

Na koncu misnog slavlja bila je procesija s likom Gospe od Suza koja je prolazila kroz mnoštvo vjernika kojom prilikom je svaki pojedinac Nebeskoj Majci mogao šapnuti ono što ga tišti moleći ju za pomoć i utjehu u svim patnjama bolima i tegobama.

Tekst/foto: Vanja Protić