Nedjelja, 03 Srpanj 2016 10:43

Okupilo se 200-njak malih pivara, hobista i onih koji komercijalno kuhaju pivo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRUŽENJE MALIH PIVARA 5. „POŽEŠKA KRIGLA“ -

EMOVAČKI LUG – Po peti puta Udruga pivara Požega održala je druženje malih pivara, hobista i onih koji kuhaju pivo za sebe i prijatelje, ali i onih koji su napravili iskorak i počeli kuhati komercijalno pivo. 5. „Požeška krigla“ tako je na turističkom imanju Zlatni lug u Emovačkom lugu kraj Požege okupila 200-njak malih proizvođača a nekoliko puta više IMG 3399ljubitelja piva. Ovo je treća godina kako udruga radi, a ima jedno ljetno i jedno zimsko okupljanje malih pivara godišnje.

- Ove godine na ovom ljetnom izdanju „Požeške krigle“ okupilo se preko 200 malih pivara iz cijele regije, cijele Hrvatske i susjednih država. Došlo je i deset profesionalnih malih pivovara, koje se bave komercijalno pivom. Ukupno u ponudi za istakanje imamo preko 2.500 litara piva, i 500 gostiju ljubitelja piva. Ove godine novi su nam ekipa pivara iz Belišća, Vinkovaca, Županje, a tradicionalno iz Osijeka, Zagorja, Međimurja i krajnjeg juga Hrvatske. Našu Požešku kriglu pokrenuli smo potaknuti takvim brojnim susretima malih pivara koji na tim susretima razmjenjuju iskustva, dobru praksu, degustiraju puno vrsta raznih piva i prije svega druže se. Takovo veliko druženje održava se u zagrebu, a kod nas za ovaj dio Slavonije. Od jednog takvog druženja došlo je do ideje i dvojica naših članova otvorili su i prvu malu pivovaru za komercijalnu proizvodnju piva u Požegi. Ove godine nude i dva nova piva promotivno samo za ovaj susret a tek nakon degustacija i dobrih reakcija krenut će proizvodnja. Radi se o jednom pivu od višnje, voćno pivo, i jedan „stout“ s okusom kave – istakao je Tin Lehner, predsjednik požeških pivara, koji je najavio po prvi puta i dvije male komercijalne pivovare iz Osijeka koje imaju u ponudi nova piva, to je Legionar i Black hat koje odnedavno proizvode pivo. Tu je i nekoliko pivara sa zagrebačkog područja koji su došli sa svojim prvim pivima na testiranje, jer s komercijalnom proizvodnjom kreću ove jeseni. Godinama se oni bave „craft“ pivarstvom, ali sada kreću IMG 3407u komercijalnu proizvodnju. Zbog sve veće podrške i velikog interesa malih pivara ali još većeg interesa ljubitelja piva Požeška krigla priprema širenje i jaču manifestaciju, te dovođenja još kvalitetnijih pivara.

Prije šest mjeseci počela je komercijalna proizvodnja piva u prvoj maloj osječkoj pivovari Black Hat Craft Brewery Osijek, koja već sada proizvodi nekoliko vrsta odličnih piva. - Krenuli smo svoj hoby pretvoriti u biznis. Pivarstvom kao hobisti bavili smo se 3 godine, a registrirali proizvodnju sredinom prosinca prošle godine. Za to vrijeme smo sve isprobali a sada nudimo tri „bel“ piva visokog vrenja. Blond Ale u povratnoj ambalaži od 0,5 litara, te dva nova, Amarilo u boci od 0,33 litra, koje je jako zahmeljeno pivo i daje u ustima okus citrusa, te pivo Black hat. Za sada proizvodimo 3.500 litara mjesečno, koje plasiramo za sada na osječko i zagrebačko područje, a ide nam pivo i na more. Neke osnovne potrebe lokalnog tržišta smo zadovoljili i sada prelazimo granice naše županije. Tu su malo povećani troškovi, no mi smo mala sredina da bi mogli biti orijentirani samo na lokalnu sredinu. Osječani najbolje prihvaćaju Blond Ale pivo, koje je najsličnije ovim pivima velikih pivovara na koja su navikli, ali sve više žele probati i nešto novo i polako se navikavaju i za nešto profinjenije – kaže Igor Ilić koji poziva na degustaciju njihovih piva u osječku Gajbu, u Baranji u Hotelu Lug, a najnovije u seoskom gospodarstvu Ivica i Marica u Karancu.

IMG 3411Uz pivo dobro idu slavonski specijaliteti koje su organizatori pribavili u dovoljnim količinama i bilo je uz kupljenu ulaznicu besplatno, dakle piva po želji uz dobar rock s pozornice. Kako je turističko imanje Zlatni lug veliki kompleks neki od pivara podigli su i svoje šatore uz ribnjak i boravak produžili na čitavi vikend.

Tekst/foto: Vladimir Protić