Subota, 02 Srpanj 2016 14:57

Obilježili 25. godinu postojanja Hrvatskog domobrana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKI DOMOBRAN – DRUŠTVO RATNIH VETERANA – OGRANAK POŽEGA -

POŽEGA – Prvu osnivačku skupštinu i zahtjev za registraciju podnijeli su 29. rujna 1990. godine, no nisu dobili dozvolu od ministarstva da se registriraju kao udruga, te su u tek drugom pokušaju registrirani kao udruga na nivou RH, pod nazivom Hrvatski domobran – priča jedan od sudionika i izabrani član IO, Dragan Franić. – Drugi puta 13. lipnja 1991. godine ponovo smo održali osnivačku skupštinu, na dan kada se u NDH slavio blagdan, i tada smo uspjeli i osnovali IMG 3383Hrvatski domobran na nivou Hrvatske. Ubrzo nakon toga osnovana je i podružnica u Požegi, kojoj danas obilježavamo 25. godina, i jedna je od najstarijih udruga na području Požeštine, za čiji teritorij je i bila osnovana, tada jedinstvene općine Slav. Požega – priča Franić, te ističe da je u početku bilo njih desetak koji su inicirali osnivanje udruge, a sastajali su se u Gradskoj knjižnici i Gradskom muzeju, a tek kasnije prišlo im je još članova.

Franić je podnio i izvješće o radu udruge u svim godinama od osnutka do danas. – Udruga se uglavnom bavila otkrivanjem masovnih grobišta u kojima su pokopani hrvatski vojnici, te je do sada otkrila 26 takvih grobišta, a na njih 12 postavila i spomen obilježja ili spomen ploče. Otkrilo bi se i više grobišta, jer za neke imaju dojavu, ali nemaju sredstava, tako i za postavljanje spomen obilježja na otkrivena grobišta.

- Na našem području ima puno pokopanih hrvatskih vojnika s cijelog područja NDH. Imamo saznanja za još nekoliko grobišta, ali ih do sada nismo pronašli. Zašli smo po svim selima, u neke i više puta, ali ljudi su bili zaplašeni pa nismo dobili točne podatke. No prikupili smo podatke o 2.982-je stradale osobe na području Požeštine, od čega ih je četvrtina IMG 3395stradala u ratnim operacijama, a ostali su stradali izvan ratnih akcija, u strijeljanjima, pogubljenjima, križnim putovima i kolonama, u logorima – istakao je Franić, koji i dalje potiče i predlaže da općine i gradovi izdvoje više novca za pronalazak i obilježavanje grobišta hrvatskih vojnika.

Povodom 25. godišnjice udruge dodijeljena su i priznanja zaslužnim članovima koja su dobili Antun Mandić iz Vidovaca, vlč. Milan Klobučar, župnik iz Čaglina i msgr. Jozo Devčić, župnik u Stražemanu. Skup je pozdravio ispred Požeško-slavonske županije, zamjenik župana Ferdinand Troha. Nazočili su kao gosti članovi Hrvatskog domobrana iz Orahovice, Slatine i đakova, Zoran Jušić ispred PU požeško-slavonske, Tomo Vrhovac, predsjednik HVIDR-e grada Požega. Pojedini članovi ispričali su svoj ratni put i događaje za vrijeme dok su bili domobrani, te svoj put nakon predaje i poratnih godina nakon 2. svjetskog rata.

Tekst/foto: Vladimir Protić