Srijeda, 22 Lipanj 2016 13:18

Obilježili 22. lipnja Dan antifašističke borbe RH

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

PODSREĆE - Povodom obilježavanja 22. lipnja, Dana antifašističke borbe RH Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega položila je vijence na prije pet godina obnovljeni spomenik u Podsreću. Ovaj spomenik podignut je za sedam poginulih boraca NOB-a i dvadeset civilnih žrtava 2. Svjetskog rata. Inače s područja IMG 2783Požeštine život u borbama izgubilo je 3.545 boraca i drugih žrtava fašističkog terora, što je iznosilo oko 5% tadašnjeg broja stanovnika Požeštine, ali na ovom području ubijeno je još 3.000 ljudi koji su dovedeni s drugih područja.

Ujedno je obilježena i 75. godišnjica ustanka naroda Hrvatske i početak četverogodišnje krvave borbe protiv fašista i konačnog oslobođenja i svih teritorija današnje Republike Hrvatske. Vodili su borbu i pobijedili sile mraka, ostvarili današnje granice priznate neovisne i slobodne Hrvatske, što danas neki potomci poraženih negiraju. Ne poštuju antifašizam i temelje hrvatske državnosti, oni imaju neki svoj antifašizam – istakli su na antifašističkom skupu u Podsreću.

- Treba stalno ponavljati da je antifašizam ugrađen u temelje moderne Europe, pa tako i RH, Europi kojoj i mi danas pripadamo, slobodnoj i antifašističkoj. Zato antifašisti stalno moraju upozoravati na sve oblike netolerancije i mržnje prema drugima i drugačijima, koje neki danas stalno prozivaju. Da ne bi došli do toga da i sami budemo prozvani kao neprijatelji naroda i vlastite države. Stalno moramo ukazivati na simbole IMG 2785fašizma i njegove ideologije, jer „ušato u“, svastika i povik za dom spremni jesu simboli toga doba. Često prolazimo kraj njih i ne reagiramo toliko koliko su se udomaćili – istakao je Kazimir Semunović u pozdravnom govoru ističući da su antifašisti pobijedili u Drugom svjetskom ratu i poručili da neće proći te njihove laži i obmane, iako su antifašizam izbacili iz školskih udžbenika.

Vijence su položile delegacije antifašista Požeštine, Pakraca, Lipika, mještani Podsreća, KUD Prosvjeta iz Pakraca, koji su izveli i nekoliko pjesama. Skupu komemoracije nazočio je predsjednik Gradskog vijeća grada Požega Nino Smolčić i zamjenik župana Miroslav Grozdanić, a skupu je nazočila i najstarija partizanka u Hrvatskoj, Nevenka Dujaković.

Tekst/foto: Vladimir Protić