Nedjelja, 08 Svibanj 2016 10:34

Sa svojim inovacijama i radovima osvajaju zlatne medalje i priznanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE POŽEGA PONOVNO USPJEŠNI NA SAJMU INOVACIJA I DRŽAVNIM SMOTRAMA -

POŽEGA – Tehnička škola već niz godina ima razloga da se pohvali odličnim rezultatima koje učenici i njihovi mentori osvajaju na sajmovima inovacija, županijskim, regionalnim i državnim natjecanjima, ali i plasmanom na međunarodni sajam inovacija. - Učenici Tehničke škole i njihovi mentori ponovno su i ove godine postigli odlične rezultate na svim razinama natjecanja, od školskih, županijskih i državnih, a nadamo se i nastavku na međudržavnim smotrama. Sudjelovali smo na cijelom nizu natjecanja od strukovnih do opće obrazovnih i jako smo zadovoljni postignutim rezultatima - rekao je ravnatelj škole Zoran Galić, dipl ing. elektrotehnike, koji se nada da će se ovi dobri uspjesi nastaviti i dalje.

„Opisujemo sustave“ naziv je državnog natjecanja u Zagrebu na kojemu su sudjelovala dva učenika, Dino Babić s radom na temu „Globalno zatopljenje i klimatske promjene“ koji je u svom radu naglasio problem budućnosti Zemlje i zatopljenja, koje nosi svoje posljedice. Ove godine po drugi puta Patrik Oroz iz 4. razreda s radom na temu „Napajanje LED rasvjete pomoću solarnih panela“ riješio je problem s kojim se susreću gradske uprave, koje bi zamjenom postojeće rasvjete s LED rasvjetom napravile velike uštede, što je on izračunao na godišnjoj bazi.

Mentorica i prof. savjetnik računarstva, Marina Mirković, dipl. ing. elektrotehnike učenike na ovo natjecanje vodi već šestu godinu za redom. – Na ovom interdisciplinarnom natjecanju i ove godine polučili su dobre rezultate. Učenici su prezentirali svoje radove, a stručna komisija, a ocjenjuje se kreativnost, razvoj kritičkog mišljenje, znanstveno promišljanje te jezične i stručne norme. Rad je tipa eseja koji prezentiraju, a imaju i radni zadatak u kojemu analiziraju neki sustav. Učenici ovdje moraju pokazati šire znanje, od prirodoslovlja, humanističkih područja i tehničkog područja.

Godinama se učenici zajedno s mentorom Martinom Kaprelom, inž. strojarstva, ne vraćaju bez nagrada sa Inventuma u Iloku, međunarodnog sajma inovacija, ove godine jubilarnog 10., na kojemu je sudjelovalo 152 izlagača od kojih 48 iz srednjih škola. Ove godine sudjelovala su tri učenika i osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. - Učenik Zlatko Dražić osvojio je zlatnu medalju s električnim biciklom G-runner s dva moda. osvojio zlatnu medalju. Učenik Matko Pavičić s uređajem za usmjeravanje solarnih panela prema najboljem izvoru svjetlosti Solarinator, te Marko Brnčić srebrnu medalju s kamerom za video zapis Timelapse RiG.

- Zlato sam osvojio za pametni električni bicikl , a glavna namjena projekta je povećanje mobilnosti u gradovima, gdje je cilj postaviti nekoliko ovakvih bicikala i punionica. Kada se logirate na ovu aplikaciju pokazuje vam gdje imate najbliži bicikli u gardu, prijavite se na server i tada tek možete upaliti bicikl i koristiti ga. Cijelo vrijeme ste pod nadzorom i bicikli je zaštićen od krađe. Ima snagu motora od 2 KW, može se voziti 60 km kontinuirane vožnje, a puni se pola sata. Cifra koja je uložena u projekt nije mala, radili smo na njemu 5 mjeseci, osnovali smo i udrugu osoba koje su za to zainteresirane. Radi se na novom modelu modelu koji bi trebao biti gotov u listopadu – kaže mladi izumitelj Dražić, koji ima i zainteresiranog investitora iz Njemačke.

Na državnom natjecanju učenika strojarskih zanimanja u disciplinama tehnička mehanika, strojarske konstrukcije i tokari u području obrade i montaže. – Naša škola je imala dva predstavnika, ponovno učenika Marka Brnčića kojeg pohvaljujem jer je nastupio na dva natjecanja. Osvojio je četvrto mjesto u državi. Tehnička mehanika je temelj strojarstva i mi ćemo ovaj uspjeh primijeniti u daljem školovanju – istakla je mentorica Mirjana Pavlović, dipl ing. strojarstva.

Iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici natjecao se učenik Goran Jurić kojeg je vodila mentorica Ivanke Krsnik Čevapović osvojio je deveto mjesto. Škola od 2002. godine konstantno sudjeluje na državnom natjecanju. Morao je spajati shemu i provjeriti vrijednosti mjernim instrumentom.
Na natjecanju iz strojarstva i mehatronike u Splitu, učenike je vodio mentor Denis Smojver. – Ove godine smo bili prvi puta na tom državnom natjecanju i ostvarili odlične rezultate. Učenik Luka Karadža osvojio je treće, a Ivan Kerepčić osmo mjesto. Za zadatak su trebali nacrtati shemu po zadatku i onda spojiti elektroničke elemente na ploči i poštaju programom u rad cijeli sklop.