Četvrtak, 05 Svibanj 2016 09:36

Osposobljavanje 17 nezaposlenih osoba za ekološku proizvodnju voća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

(PROMO ČLANAK) PREZENTACIJA EU PROJEKTA EKO VOĆNJAK – Proizvodnja voća na ekološki način (HR.3.1.19-0074)

POŽEGA – U dvorani HGK u Požegi održana je prezentacija EU Projekta EKO VOĆNJAK – Proizvodnja voća na ekološki način (HR.3.1.19-0074), kojeg u sklopu dodjele bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II“ (HR.3.1.19) provodi Učilište Link, ustanova za obrazovanje odraslih, u partnerstvu s IMG 8134Gradom Požegom i Udrugom voćara Požeško-slavonske županije Šljivari.

Prezentacija je održana s ciljem informiranja javnosti o projektu, a posebno nezaposlenih osobe, budući da su oni ciljna skupina u projektu - njima se daje prednost pri upisu u program osposobljavanja Proizvodnja voća na ekološki način i njima je osigurano besplatno školovanje u projektu.

Projekt provodi Učilište Link u partnerstvu s Gradom Požegom i Udrugom voćara Požeško-slavonske županije ŠLJIVARI, financira se iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Upravljačko tijelo je Ministartsvo rada i mirovinskog sustava, Provedbeno tijelo 1. razine je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a Provedbeno tijelo 2. razine je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima.

Provedba projekta traje godinu dana (30.11.2015.-29.11.2016.) s proračunom od 1.299.486,59 kuna, od čega je EU financiranje 1.234.382,31 kuna.

IMG 8143Projekt 'EKO VOĆNJAK' doprinosi razvoju Požeško-slavonske županije tako što se projektom razvija program osposobljavanja za proizvodnju voća na ekološki prihvatljiv način. U suradnji sa Udrugom Šljivara i Gradom Požegom razvit će se partnerstvo za promicanje cjeloživotnog učenja prema potrebama tržišta rada i kvalitetnog obrazovanja koje doprinosi održivom razvoju regije.

Ekološki uzgoj povrća važan je prirodni resurs za daljnji razvitak Požeško-slavonske županije. Kroz moderan program osposobljavanja koji prati tržište rada projekt doprinosi osuvremenjavanju regionalne voćarske proizvodnje u Požeško-slavonskoj regiji. Postoji interes za ovim programom, tim više što je apliciranje na mjere poticaja u poljoprivredi upravo uvjetovano završetkom adekvatnog školovanja. Ovaj projekt je partnerstvo obrazovanja (Učilište Link), jedinice lokalne samouprave (Grad Požega) i proizvođača voća (Udruga voćara Požeško-slavonske županije ŠLJIVARI) čime će se ostvariti doprinos razvoju ekološkog uzgoja voća - prihvatljivoj, ekološki čistoj, socijalno pravednoj i gospodarski isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji.

IMG 8148Održivost projekta se očituje u tome što će Učilište Link nastaviti provoditi edukacije osposobljavanja, a dugoročno planira razvijati programe osposobljavanja i usavršavanja koji se temelje na ekološkom načinu rada. Nadalje, nastavnici će povećati svoje kompetencije u radu s odraslim polaznicima i tako razvijati cjeloživotno učenje. Osim andragoških, razvit će i svoje digitalne kompetencije tako da mogu pratiti razvoj suvremenih tehnologija i metoda u području učenja na daljinu koje je sve zastupljenije u obrazovanju odraslih. Time će Učilište postati konkurentnije na tržištu obrazovanja.

Učilište i Udruga bit će zaduženi za prikladnu uporabu opreme koja će se nabaviti kroz projekt i koja će se nastaviti koristiti u programima obrazovanja. Grad Požega će kroz podršku razvoja ovog programa obrazovanja zapravo promovirati održivi razvoj u regiji. Nastavit će se sufinanciranje obrazovanja nezaposlenih osoba i/ili osoba u nepovoljnom položaju, a učilište je spremno biti partner u provođenju edukacija. Prijenos rezultata je moguć na druge programe (npr. uzgoj povrća) jer će se kroz ovaj projekt osnažiti lokalno partnerstvo gospodarstvenika i ustanove za obrazovanje odraslih.

IMG 8144Ciljne skupine:
1) 17 nezaposlenih odraslih polaznika uspješno će završiti program osposobljavanja i tako povećati svoju (samo)zapošljivost. Praksu će odraditi kod voćara u požeškom kraju i tako steći potrebne kompetencije za samostalan rad. Kod selekcije će se posebna pozornost pridati motiviranosti za obrazovanjem.
2) 10 nastavnika i suradnika Učilišta Link proći će andragoške kompetencije na kojima će usavrštiti svoje nastavničke vještine u radu s odraslim polaznicima. Osim toga, proći će i edukaciju izrade digitalnih nastavnih materijala i upotrebe IKT u nastavi, ali i u procesu evaluacije i samovrednovanja vlastitog rada i rada ustanove.

Aktvnosti:
- Izrada programa 'Proizvođač voća na ekološki način' te izrada standarda kvalifikacija i standarda zanimanja
- Nabava opreme, nastavnog alata i pribora te provođenje nastave
- Uvođenje novih elemenata kvalitete u program obrazovanja odraslih
- Unapređenje nastavničkih kompetencija u radu s odraslim polaznicima i kod upotrebe suvremenih tehnologija u nastavi
- Promidžba i vidljivost
- Upravljanje projektom i administracija

logotipi ekovocnjak

Tekst/foto: Promo