Utorak, 03 Svibanj 2016 16:11

Održano 4. ocjenjivanje talijanske konjske salame

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DANI TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE ZAJEDNICE LIBERTA -

PLOŠTINE - I ove se godine, po tradiciji, održala manifestacija Dani talijanske nacionalne manjine. Prvog dana održano je 4. po redu natjecanje u ocjenjivanju talijanske konjske salame. Natjecanje je provedeno u organizaciji Zajednice Talijana "Liberta" Ploštine i Udruge proizvođača talijanske konjske salame - izvorno Ploštine. Ove godine natjecalo se 15 proizvođača u kategoriji malih proizvođača, u kategoriji IMG 8954srednjih proizvođača 14 te velikih proizvođača 6 natjecatelja.

Nakon obilaska Etno muzeja svete mise u kapelice sv. Antuna Padovanskog u Ploštinama i procesije kroz naselje s kipom Majke Božje održano je svečano proglašenje pobjednika natjecanja uz kulturno-umjetnički program u sjedištu ZT "Liberta" u Ploštinama.

Svečanost proglašenja pobjednika otvorio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u prisutnosti predsjednice Zajednice Talijana Rijeke Oriette Marot, djelatnika Grada Pakraca Marijana Širca i predsjednika Zajednice Talijana "Liberta" Ploštine Antuna Brunete. Tijekom svečanosti uručena su priznanja i diplome za prva tri mjesta u sve tri kategorije. Među malim proizvođačima pobjednikom je proglašen Ivan Feltrin ispred Janka Matijaševića na drugom i Vesne Pierobon na trećem mjestu. Među srednjim proizvođačima priznanje za najbolju salamu plakatprimio je Josip Ježabek ispred Suzane Mance na drugom i Dražena Pierobona na trećem mjestu. U kategoriji velikih proizvođača pobijedila je konjska salama Antuna Brunete ispred Petra Ivanovića na drugom i Slavka Martinellija na trećem mjestu.

Tijekom dvodnevne manifestacije "Dani talijanske nacionalne manjine" Ploštinama u goste su stigli Talijani iz Belluna na sjeveru Italije, odakle su preci prije više od 100 godina stigli na područje Ploština, te predstavnici Zajednice Talijana iz Rijeke.

Tijekom procesije kroz naselje svirala je limena glazba iz Doljana, a njima su se u kulturno-umjetničkom dijelu programa pridružili s nastupom Ženski pjevački zbor "Mađarice" iz Daruvara.

Tekst/foto: G. Vukić