Subota, 09 Travanj 2016 09:32

Svake godine podižu kvalitetu svojih proizvoda

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

20. OCJENJIVANJE KOBASICA I VINA U LUKAČU -

LUKAČ – Punih 20. godina u selu Lukač, nedaleko Kutjeva mještani organiziraju međusobno natjecanje u kvaliteti suhomesnatih proizvoda, kobasica i kulenovih seka, te kao vinogradarsko mjesto i kvalitetu vina iz prošle berbe. Od malog natjecanja to je postalo sve poznatije natjecanje, no i dalje se mogu natjecati samo mještani. No samo natjecanje je potaklo sve da što više rade na kvaliteti svojih proizvoda i ona je po ocjeni stručne komisije sve bolja i bolja. Tradicionalno ocjenjivanje vina vodi poznati enolog i vinar iz Kutjeva Ivica Perak, a ove godine u tome mu je pomagao i vinar iz Vetova, Deni Pavić, dok je kobasice ocjenjivala već prokušana županijska komisija za ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda od švargla, kulenove seke, kulena, čvaraka i dr., u sastavu: poznati i zlatni kulenar Vjenceslav Hruška kao predsjednik komisije, Dražen Krstanović, Jelenko Topić i Damir Hruška.

Uz kvalitetu svake godine se i sa svojim uzorkom pridruži još netko od mještana Lukača, tako da je ove godine na ocjenjivanje pristiglo 16 uzoraka kobasica i 24 uzorka vina. Ovu priredbu, mještane Lukača i njihove goste pozdravili su predsjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva Josipa Miličević, kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

- Moram priznati da su proizvođači kobasica ovih godina slušali savjete i da su ocjene na njih djelovale edukacijski, jer svake godine imamo sve bolje i bolje kulenove seke. Ove godine kvaliteta je još bolja, tako da se prve tri razlikuju samo po nekoliko bodova, što govori o izjednačenoj kvaliteti, a još nekoliko njih zaslužilo je visoke ocjene i na Festivalu kulenovih seka koji organizira tjednik Kronika plasirali bi se vrlo visoko. Moram još skrenuti pažnju nekolicini da malo manje dime kobasice, jer puno dima stvara određenu kiselinu. Dimi se samo na početku, a onda one fermentiraju polako na zraku – istakao je Vjenceslav Hruška i proglasio pobjednike. Plakete i nagrade uručio je zamjenik župana Željko Jakopović, za 3. mjesto i osvojenih 120 bodova Andrija Mitrović, 2. mjesto sa 124 boda Matija Papratović i 1. mjesto sa 125 bodova, Josip Mitrović.

Dobra vinogradarska godina i dobra berba nakon gotovo dvije loše godine, pridonijela je i dobroj kvaliteti vina. – To je do sada najveći broj uzoraka, ali i bolje kvalitete. devet uzoraka imaju ocjenu preko 17 bodova, a četiri od njih mogu ići u kategoriju vrhunskih vina. To je dobra godina i Lukačani svake godine napreduju. Dosta su napravili u svojoj tehnologiji proizvodnje i njegovanja vina, te su spremni za nastup na tržištu – istakao je enolog Ivica Perak i proglasio pobjednike. Plakete i nagrade uručio je gradonačelnik Josip Budimir, u kategoriji bijelih vina 3. mjesto osvojio je muškat otonel Krunoslava Pavića, 2. mjesto graševina Zdravka Romanika i 1, mjesto graševina Matije Papratovića. U kategoriji crnih vina 3. mjesto zweigelt Zdravka Romanika, 2. mjesto crni pinot Gorana Škorvage i 1. mjesto zweigelt Stjepana Pavića.

Sve okupljene oko stola za degustaciju koja je uslijedila nakon proglašenja pozdravio je kutjevački vinski biskup Fio i nazdravio novom graševinom pobjednika.

Tekst/foto: Vladimir Protić