Četvrtak, 07 Travanj 2016 13:02

Pobijedimo „šećernu bolest“ preventivom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN ZDRAVLJA -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirao je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja javnozdravstvenom akcijom za građane Požege. Pod sloganom Pobijedimo „šećernu bolest“ akcija je posvećena prevenciji i liječenju šećerne bolesti, a uz IMG 5944edukativne materijale građani su mogli izmjeriti tlak, šećer, obujam struka i dobiti savjete kako da prilagode svoj život i izbjegnu izvangranične vrijednosti koje su pokazala mjerenja.

- Dijabetes je kronična bolest metabolizma karakterizirana povišenim vrijednostima šećera u krvi, što s vremenom, ako se ne liječi, dovodi do ozbiljnih oštećenja srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živčanog sustava, te prijevremene smrti. Prevalencija dijabetesa je u kontinuiranom porastu u zadnjih nekoliko desetljeća. Zahvaća i sve veći broj mladih ljudi. Dijabetes se dominantno javlja u dva oblika; prvi ili Tip-1 je dijabetes ovisan o inzulinu, dok je drugi ili Tip-2 dijabetes rezultat neadekvatnog odgovora organizma na inzulin koji se luči u tijelu. Gotovo do 90% šećerne bolesti, javlja se kao Tip-2, i njegova pojavnost uvelike ovisi o stilu života, dakle: prehrani, tjelesnoj aktivnosti i debljini, što znači IMG 5947da se prevencijom i usvajanjem pravilnog načina života na pojavnost ove najčešće vrste dijabetesa znatno može utjecati – istakla je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva.

U Republici Hrvatskoj za dobnu skupinu 20 – 79 godina, podaci pokazuju kako je tijekom 2014. godine sa dijagnozom dijabetesa živjelo 254.296 osoba, odnosno 7,90 % stanovništva. Podaci za Požeško-slavonsku županiju govore o 8,00 % stanovništva, što nas svrstava iznad državnog prosjeka, što znači da ima preko 3.000 osoba s utvrđenom dijagnozom, dok se procjenjuje da ima sigurno 1.200 osoba koje još nemaju dijagnozu šećerne bolesti ali s njome žive.

Javno zdravstvene akcije i mjerenja građanima organizirana su još u Pleternici, Pakracu i Kutjevu te općinama Čaglin i Velika.

Tekst/foto: Vladimir Protić