Subota, 02 Travanj 2016 18:42

Očekuju radove na uređenju krovišta doma i vatrogasnog spremišta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD VETOVO -

VETOVO – Svoju redovnu 92. Izvještajnu godišnju skupštinu održalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vetovo na kojoj su uz članove bili nazočni i gosti iz susjednih DVD-a. DVD Vetovo ima 88 članova od kojih 12 operativnih, 27 pričuvnih, 10 veterana i 1 počasnog člana, te 23 člana vatrogasne mladeži i 15 članova vatrogasnog podmlatka.

- U protekloj 2015. godinu devet vatrogasaca je završilo tečaj za zvanje vatrogasac, a 23 člana vatrogasne mladeži je položilo ispit za vatrogasnu mladež. Prošle godine poslali smo 12 vatrogasaca na liječnički pregled jer po zakonu svaki vatrogasac koji ide na intervenciju mora imati valjan liječnički pregled i minimum zvanje vatrogasac da bi mogao sudjelovati na gašenju požara ili nekoj drugoj intervenciji – istakao je u izvješću tajnik DVD-a Vetovo Goran Kljajić.

U sklopu preventivnih aktivnosti za vrijeme žetve odradili su dvije združene vježbe taktičke naravi sa pripadnicima vatrogasnog centra Kutjevo, a izvršili su i pregled podzemnih hidranata na području Vetova, pregledali nekoliko bunara, prirodnih izvora vode i dimnjaka, a održali su i dvosatno edukativno druženje sa vetovačkim osnovnoškolcima upoznajući ih sa navalnim vatrogasnim vozilom i vatrogasnom djelatnosti.

- Nažalost u 2015 godini imali smo dvije intervencije gašenja požara. Prva intervencija se odnosila na gašenje požara obiteljske kuće gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka i jednog dijela krovišta dok je druga intervencija bila gašenje niskog raslinja. Treba reći da su oba požara ubrzo nakon dojave bila pod kontrolom i ugašena bez veće materijalne štete. DVD Vetovo imao je i pet intervencije ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća odnosno podruma i bunara – dodao je Kljajić u izvješću.

Rad vetovačkih vatrogasaca su pohvalili i predstavnik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Marko Ašembrener, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Zvonko Jurić, predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva josipa Miličević i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir. Gradonačelnik Budimir iskoristio je priliku osvrnuti se na suradnju s vatrogascima koji djeluju na području grada Kutjeva kojom prilikom je izrazio žaljenje zbog određenih postupaka i nepotrebnih prozivanja. 

- Vidljivo je poboljšanje rada DVD-a Vetovo u koje uključen veliki broj mladih što je vidljivo iz izvješća koje je prezentirano, imate raznih aktivnosti i dosta vježbi na čemu vam čestitam. Možda nije vrijeme i mjesto ali moram se ovdje osvrnuti na određena prozivanja koja su se desila na Skupštini DVD-a Kutjevo vezano za financijska izdvajanja za vatrogastvo. Zatražio sam podatke o izdvajanju grada Kutjeva za vatrogastvo. Po dolasku mene kao gradonačelnika na vlast 2014. godine obveza mi je bila za izdvajanje za vatrogastvo 5% od iznosa proračuna, a to je 124.872 kune. Mi smo te godine izdvojili 163.500 kuna, što je gotovo 39 tisuća kuna više od onog što nam zakon propisuje i na što nas obvezuje. U 2015. godini u odnosu na proračun trebali smo izdvojiti 95.873 kune, a mi smo isplatili u 2015. godini 180.314 kuna. Mi nismo isplatili dvije dvanaestine u 2015. godini ali smo to isplatili odmah u siječnju 2016. godine. Pomažemo svima koliko god možemo. Nisam odgovoran za postupke svojih prethodnih gradonačelnika jer su radili kako su radili zbog čega je zbog povećeg duga funkcioniranje grada bilo u pitanju. Otkako smo mi preuzeli vođenje grada pomažemo vatrogastvu na razne načine. Aktualna gradska uprava se trudi i pomagat će koliko god bude trebalo u onim mogućnostima koliko to bude dozvoljavao proračun, ali svi mi moramo podnijeti teret ako bude nepovoljna situacija – rekao je Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva.

Vatrogascima koji su pohađali nastavu i položili određene ispite za zvanja uručena su priznanja i diplome kao i onima najmlađima, vatrogasnoj mladeži.

Tekst/foto: Vladimir Protić