Utorak, 29 Ožujak 2016 15:19

Posvećen oltar novoizgrađene crkve sv. Petra u Kuli

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON PRISILNOG ISELJAVANJA IZ SRIJEMA NASEILILI KULU -

KULA – Još jedna tužna priča koja je dobila sretan završetak u Kuli, mjestu na području grada Kutjeva, u Požeštini, gdje su novi život započeli brojni stanovnici prisilnog iseljavanja iz Srijema u vrijeme Domovinskog rata. Najviše ih je iz Hrtkovaca koji su došli u Kulu, neki i uspješnom zamjenom kuća sa domaćim Srbima, koji su otišli u Srbiju. Vrijedni Hrtkovčani donijeli su u Požeštinu i novi način života, pa tako i jednu od poslastica lubenicu, koju su uspješno počeli uzgajati uz ostalo povrće, pa je danas Kula centar proizvodnje lubenica i povrća.

DSC 0538Uz novi način života sa sobom su donijeli i veliku vjeru u Boga, običaj odlaska u crkvu, a u Kuli crkve nije bilo. Zbog toga su odmah po smještanju započeli inicijativu za izgradnju crkve, a već 1999. godine položen je kamen temeljac. Građena je uglavnom sredstvima Srijemaca, organiziranih u Udrugu Gomolave, a najveći pokretač i dobrotvor bio je Ante Plivelić. Gradnju su uz brojne sponzore prepoznali i pomogli i iz grada Požege.

Veliku bijelu ljepoticu koja se svojim bijelim tornjem izdiže iznad svih građevina u tom kraju, crkvu sv. Petra kao i novi oltar i ambon u crkvi posvetio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević koji je predvodio koncelebrirano misno slavlje u nazočnosti desetak svećenika i brojnih vjernika među kojima su bili, aktualni zastupnici u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i Zdravko Ronko, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar.

- Ovo je dan što nam ga priredi Gospodin svojom dobrotom i suradnjom mnogih ljudi da mu možemo predati ovu crkvu, izgrađenu i uređenu i to obredom posvete. Crkvu smo blagoslovili što je skroman pristup jednome zdanju koje treba služiti svetim činima. Tek posveta je pravi čin kojim jedan prostor određujemo za susret s Bogom. Mi kao obitelj Božja uređujemo prostore crkava za susrete s Bogom i međusobne susrete. Ovaj smo dom uresili na način kako to traže propisi crkve u kojoj mora postojati čvrsti oltar, po mogućnosti kameni, jednako tako i ambon da bi se oni posvetili. Radujem se da je nakon toliko godina ova crkva spremna za posvetu, a još više se radujem DSC 0473što ste vi Srijemci s jedne i druge strane ovdje i što ste i danas donijeli svoje vjerničko srce kojim želite posvjedočiti od kojih ste vrijednosti živjeli u Srijemu i od kojih vrijednosti nastojite živjeti ovdje na prostorima naše domovine – rekao je biskup Škvorčević.

Inicijator svega, Antun Plivelić na blagoslovu crkve istakao je: - Ja sam u Hrvatsku iz Srijema došao još 1977. godine i predvidio sam tragediju na svim prostorima bivše države. Dragi Bog nam je podario ovo mjesto, Kulu, iz koje su poslije II svjetskog rata iselili građani njemačke. Mi iz Hrtkovaca smo utemeljili ovdje u Kuli budući život. Bio sam predsjednik Zajednice prognanih Hrvata kojih je po crkvenim knjigama došlo preko 45 tisuća u Hrvatsku. Kad sam došao ovdje moji su mi Hrtkovčani rekli kako je zemlja dobra te da su spremni raditi i da se ne boje gladi. Bio je ovdje u Kuli problem što nismo imali crkvu, svete mise su bile služene u obližnjem domu. Tada sam im rekao da ćemo sagraditi crkvu. Svi su bili uvjereni kada sam obećao da ćemo izgraditi crkvu da će tako i biti. Crkvu smo gradili i izgradili, danas je blagoslivljamo, a kamen temeljac je posvetio blagopokojni papa Ivan Pavao II, a kardinal Kuharić je tada dao dopuštenje, a gradnju je nastavio sada mjesni biskup, Antun Škvorčević.

Tekst: Vladimir Protić Foto: D. Mirković