Petak, 11 Ožujak 2016 09:09

U županiji 120 osoba operiranih od raka debelog crijeva

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA INVALIDSKE UDRUGE „ILCO“ POŽEGA -

POŽEGA – Udruga je počela sa radom 2008. godine i danas okuplja 56 osoba sa stomom, iako na području Požeško-slavonske županije živi 120 osoba koje su oboljele od raka debelog crijeva IMG 3383i prošle operaciju. U ovoj godini učlanilo se 20 novih članova, a šest članova na žalost je preminulo. U 2015. godini operirano je oko 80 osoba, za koje očekuju da se pridruže udruzi, jer udruga im može u svemu pomoći i olakšati prilagodbu na novi način života.

- Posebnu pažnju posvećujemo novo operiranim pacijentima, koje naša stručna predstavnica redovito posjećuje u bolnici odmah nakon operacije, dajući im osnovne informacije o udruzi, te mogućnostima nabave i korištenja ortopedskih pomagala. Novo operirane posjećujemo i u mjestu njihovog stanovanja – istakla je Jasna Kresojević, predsjednica udruge.

Vjekoslav Klanac, tajnik udruge, posebno se zahvalio županiji i gradu Požegi na financijskoj pomoći, te tvrtkama Stoma medical i Coloplast koje im također financijski pomažu i omogućavaju IMG 3382rad. Članovi koriste ortopedska pomagala tih tvrtki.

Udruga zajednički djeluje s Ligom za borbu protiv raka i sudjeluje u javno zdravstvenim akcijama Dan Plavog irisa i Dan plave vrpce, a surađuje sa istovjetnim udrugama susjednih gradova.

Tekst/foto: Vladimir Protić