Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 12:15

Osigurana primjena Obiteljske medijacije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVE USLUGE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB POŽEGA -

Centar za socijalnu skrb Požega nudi nove usluge za građane, odnosno obiteljima na području Požeško slavonske županije. Važno je ulagati u usluge koje se tiču svakodnevnih života naših građana i obitelji, a koje se odnose na rješavanje poteškoća u obiteljskim odnosima, u odnosu sa djecom, među supružnicima, ali i pružiti potrebne informacije strankama koje mogućnosti im stoje na raspolaganju.

Novim Obiteljskim zakonom je osigurana primjena Obiteljske medijacije, koju provode stručni radnici Centra, posebno educirani za medijaciju. Glavna svrha postupka obiteljske medijacije je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Stranke mogu sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa, preporučuje se u situacijama rastave braka, ali i u svi spornim pitanjima u svakodnevnom životu obitelji npr. odnose u užoj i široj obitelji, pitanja starijih osoba i odrasle djece, pitanja vezana uz smrt člana obitelji, uz neplodnost i posvojenje, odluke o brizi o članovima obitelji koji ne mogu samostalno živjeti, suživotu više generacija, raspodjeli obiteljske imovine i sl.

Također Centar za socijalnu skrb Požega provodi i izvansudsku nagodbu za maloljetnike i mlađe punoljetnike u slučajevima kada državno odvjetništvo donese odluku o nepokretanju kaznenog postupka te se pruži mogućnost da se mlade osobe uključe u postupak posredovanja i poprave počinjenu štetu. Postoje kriteriji kada se takva odluka može donijeti, što je u nadležnosti državnog odvjetništva, a postupak izvan sudske nagodbe se odvija u Centru za socijalnu skrb Požega. Licencirani posrednik obavlja odvojeni razgovor sa osumnjičenikom i oštećenikom, te zajednički razgovor u kome se daje mogućnost da se šteta popravi i uspostavi socijalni mir.
Nakon niza godina u Podružnici Obiteljski centar, Matije Gupca 6 je oformljen tim u sastavu socijalni radnik, psiholog i odgajatelj. Građani se mogu informirati o svim uslugama, a uskoro ćemo predstaviti programe škole za roditelje i program podrške ranog razvoja i privrženosti kod djece do jedne godine života. Također i sada se već svaki tjedan organiziraju tematske radionice za djecu, te pozivamo sve roditelje da se informiraju ili osobno na navedenu adresu ili putem tel. na broj 034/276-133 i 034/276-162.

- Potaknuti rezultatima prošlogodišnje inicijative skretanja pozornosti na izbor zanimanja dadilje, želimo dodatno informirati osobe koje su već pokazale interes za bavljenjem ovom djelatnošću, a s ciljem da se u gradu Požegi oformi prva skupina zainteresiranih za obavezno formalno osposobljavanje za dadilju. U tijeku su upisi za osposobljavanje u učilištu na području Požege, a za sve dodatne informacije molimo nazvati na brojeve telefona 034/276-162 i 034/276-165, a mi ćemo vas informirati koji su sve uvjeti i načini za obavljanje djelatnosti i poslova dadilje, gdje se provodi stručno osposobljavanje, kako se osniva obrt te izdaje rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti te koje troškove, subvencije i naknade za svoj rad možete očekivati – istakla je ravnateljica Martina Vlašić.

Tekst/foto: promo