Nedjelja, 14 Veljača 2016 11:22

Šampion ovogodišnje Švarglijade Mario Horvat iz Požege

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

4. ŠVARGLIJADA U GRABARJU DONIJELA NOVE POBJEDNIKE I MAJSTORE ŠVARGLA -

GRABARJE – Ponovno je Vatrogasni dom u Grabarju bio tijesan za sve koji su željeli biti na 4. Švarglijadi, koju tradicionalno zajedno organiziraju KUD Poljadija Grabarje i tjednik Kronika požeško-slavonska. Cilj koji su si postavili kada su inicirali ovu gastro manifestaciju, vratiti na stolove jednu od starih mesnih delicija, švargl, je ispunjen, što dokazuje 19 uzoraka švargla, koji su na natjecanje donijeli ponosni proizvođači iz tri slavonske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. kako selo Grabarje pripada gradu Kutjevu, natjecanje je otvorio gradonačelnik Josip Budimir.

– Veliko zadovoljstvo mi je biti ovdje večeras s vama na ovoj 4. po redu Švarglijadi koja zorno predstavlja sve one vrijednosti i tradiciju ali običaje Slavonije i slavonskog čovjeka. Proizvodnja ove delicije zahtjeva jako puno truda i vremena, ali i umijeća što se prenosi s koljena na koljeno. To se ne smije zaboravi, to moramo čuvati i njegovati, ali i promovirati u čemu će uvijek grad Kutjevo pomoći i dati punu podršku.

Stručna Ocjenjivačka komisija pod vodstvom dipl. inženjera prehrambene tehnologije Ferdinanda Trohe, koja je u sastavu imala prehrambene tehnologe, nagrađivane i zlatne proizvođače slavonskih mesnih delicija, te predstavnike medija, nije imala lak posao. Morali su dobro odvagnuti i ocijeniti svaki švargl po nekoliko kategorija, od općeg izgleda, korištenje stare tradicionalne tehnologije prilikom spravljanja švargla, ocjenjivanja boje, okusa i mirisa švargla, do ocjene presjeka švargla i povezanosti svih sastojaka. Od 19 uzoraka pet je zaslužilo brončanu plaketu, četiri srebrnu plaketu, a šest uzoraka zlatnu plaketu. Veliku zlatnu plaketu osvojila su tri uzorka, koja su nagrađena i nagradama organizatora, a najveći broj bodova, te time i šampionsku titulu osvojih je švargl Maria Horvata iz Požege.

Svoje veliko zadovoljstvo iskazao je uzbuđeni Mario odmah po prijemu velike šampionske titule, te ujedno i otkrio svoju tajnu. – Nema neke posebne tajne kod proizvodnje švargla. Držimo se starog slavonskog recepta koji se prenosi s koljena na koljeno u generacijama. Tajna je svakako u dobrim sastojcima, no još veća tajna je u načinu pripremanja švargla. Ja sam stoga iskoristio znanje svog prijatelja Tomislava Hipa, prošlogodišnjeg šampiona, koji mi je pomogao u pripremanju švargla. Očito je da smo bili uspješni.

Svi natjecateljski švargli bili su ponuđeni na degustaciji posjetiteljima, a po njihovoj ocjeni najbolji, koji je dobio najveći broj glasačkih listića, je švargl Željka Begovića iz Drškovaca, koji je od stručnog žirija bodovan kao drugi u cijeloj rang listi i osvojio veliku zlatnu plaketu. Željko Begović je česti i uspješni učesnik kulenijada, natjecanje kulenovih seka, te mu je i ovo jedna u nizu nagrada, a kako je istakao, natjecat će se i dalje jer je veliki ljubitelj pripremanja starih slavonskih delicija.

Kako je ovo i manifestacija tradicije, sva društva, udruge, folkloraši i grupe posebno uređuju svoj stol u nekome od običaja baštine, običaja slavonskog sela. I ovdje je bilo teško donijeti ocjenu, jer su stolovi bili odlično uređeni, korišteni stari predmeti, postavljena stara autohtona jela, ukrašeni s mesnim delicijama i domaćim pićima. No najviše ocjene dobio je stol koji su uredili KUD Orljava iz Pleternice, vrijedni mladi članovi folklora koji nisu žalili truda i vremena, te dostojno prezentirali svoj kraj. Posebne pohvale ocjenjivačkog suda dobili su odlično uređeni stolovi, koji su dobili zahvalnice tjednika Kronika, stol obitelji Starčević iz Lakušije i stol prijatelja Zlatka Vukovića iz Požege s kojima su bili i njihovi prijatelji iz Valpova.

Plakete i nagrade uručili su kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, zamjenik župana Ferdinand Troha, predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić i glavni urednik tjednika kronika Vladimir Protić. Večer je u nastavku bila ispunjena odličnom zabavom za koju su bile zadužene najpoznatije tamburašice, „Garavuše“ iz Kutjeva, mladi tamburaši KUD Poljadija Grabarje, a organiziran je i ples srca nakon ponoći, točno kada je počeo praznik zaljubljenih „Valentinovo“.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić