Srijeda, 27 Siječanj 2016 10:31

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ STJEPAN RADIĆ ČAGLIN UKLJUČILA SE U VRIJEDNU AKCIJU -

ČAGLIN - Na inicijativu učiteljice Marine Filipović učenici OŠ Stjepan Radić iz Čaglina uključili su se u vrijednu akciju, koju je organizirala Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Više od dva mjeseca učenici od 2. do 4. razreda matične škole i Područne škole Ljeskovica su donosili plastične čepove u školu.

- Prikupljeni se čepovi prodaju za recikliranje, a dobiveni novac služi za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma. Svatko tko je poznavao nekoga ili u obitelji imao onoga tko je bolovao od zloćudnih bolesti itekako dobro zna koliko je novca potrebno za lijekove i pomagala, a o liječenju u inozemstvu da niti ne govorimo. Bolesti su to koje ne samo da iscrpljuju samog bolesnika na svim poljima, nego i njegove najbliže – i u financijskom i u psihofizičkom smislu – ističu iz Udruge.

U akciji su prikupili čak 84 kg plastičnih čepova a učenici su dobili besplatne ulaznice u NP Krka, za jednodnevni izlet tijekom 2016. godine. Učenici su ponosni jer znaju kako će neki lijek biti kupljen i njihovim prikupljanjem plastičnih čepova.

- Kada smo saznali tu lijepu vijest, naša ravnateljica Slađana Švajda je dala konstruktivan prijedlog: Kako bi roditeljima uštedjeli dio troškova za prijevoz, neka svaki razred prikuplja plastične boce. Korist je dvostruka: pravilnim zbrinjavanjem ove ambalaže čuvaju okoliš, a što više novaca od predane ambalaže prikupe, roditelji će morati manje platiti troškove prijevoza. Učenici i njihove razrednice su se složili s prijedlogom i ova akcija već ima rezultata – kaže pedagoginja Ljiljana Đurđević, prof.