Petak, 22 Siječanj 2016 09:57

Obilježili 112 godina dolaska graševine u kutjevačko vinogorje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA KUTJEVAČKE VINSKE CESTE ZA VINCELOVO OBNOVILA SPOMENIK GRAŠEVINI -

VENJE – Članovi Udruge „Kutjevačke vinske ceste“ ove godine ponovno su pokrenuli obilježavanje Vincelova u vinogradima, kao tradiciji koja na ovim prostorima živi stoljećima. Kako je i spomenik koji je podignut 2004. godine povodom obilježavanja 100-to godišnjice dolaska graševine u kutjevačko vinogorje prošle godine za jedne oluje urušen, obnovili su ga i ponovno podigli uz malu svečanost baš za Vincelovo u vinogradima Venja. Na taj način obilježili su ujedno i 112. godišnjicu dolaska graševine kao vinske sorte na ovo područje, koju je 1904. godine donio upravo Petar Turković koji je tada bio vincilir, a tretirao se kao nasljednik obitelji Turković koji su na ovim područjima imali velike površine zemlje, šuma, voćnjaka i vinograda, a bili su i vlasnici starog vinskog podruma.

- Drago mi je da smo ponovno obnovili obilježavanje Vincelova u vinogradima, jer smo protekle četiri godine to obilježavanje održavali na Trgu graševine u Kutjevu. Tamo smo stvorili nove vinske brandove, jedno poznato Martinje, poznato Vincelovo, međutim to se trenutno nalazi u jednoj silaznoj putanji, te smo mi kutjevački vinari postali kao rakova djeca, svi se razišli. Došlo je vrijeme da se mi vratimo svojim korijenima, vratimo Vincelovu u vinograd – istakao je poznati vinar Sontaki Ceco, najpoznatiji po proizvodnji dobrog crnog vina pod brandom „Kitokret“ a poznati pobornik da se vinski blagdani obilježavaju na tradicionalni način, onako kako su nekada obilježavani. Nakon obnove i podizanja spomenika Graševini, obrezana je i počasna graševina te zalivena Kitokretom da bolje rodi ove godine.

Obnovi spomenika nazočio je uz članove udruge i brojne prijatelje vinara i Saša Novković, kao predstavnik porodice Turković, koji je i zalio trs graševine. Spomenik je blagoslovio kutjevački vinski biskup Fio, koji je također blagoslovio i vinski podrum domaćina Cece. Nakon podizanja spomenika uz tamburice Sanjara, vincelovski štap i carsko meso na ražnju, domaćin je za goste priredio i ukusni čobanac od četiri vrste divljači. Kako su uz vinsku udrugu ovom obilježavanju nazočili članovi Planinarskog društva Vidim iz Kutjeva, na meniju je bioi izvrstan planinarski grah. Uz dobra vina želje za dobar urod u vinogradu zazivale su se do kasnih sati.

Tekst/foto: Vladimir Protić