Četvrtak, 21 Siječanj 2016 14:50

Vincelovo je za vinogradare Nova godina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽIVANJE VINCELOVA KOD POZNATOG VINOGRADARA I VINARA VLADE KRAUTHAKERA U KUTJEVU -

UMJESTO DA VINCELOVO TURISTIČKI BRENDIRAMO UZ POMOĆ LOKALNE SAMOUPRAVE MI SMO TO RAZVODNILI NA DESETKE MALIH LOKALNIH PROSLAVA

KUTJEVO - Među prvima ovogodišnje Vincelovo obilježio je najpoznatiji vinogradar i vinar iz Kutjeva Vlado Krauthaker, koji ovo tradicionalno obilježavanje održava sa svojim prijateljima, kolegama vinarima, kupcima i ljudima iz show biznisa iz cijele Hrvatske. Fešta i orezivanje prvih loza održano je u oglednom vinogradu uz vinski podrum u kojemu Krauthaker uzgaja preko 20 vrsta vinske loze.

- Mi vinogradari s Vincelovom prvo razmišljamo o novoj godini, očekujemo da će biti bolja nego što je bilo prije i s tim željama čekamo berbu. Razmišljamo i razgovaramo prošloj godini i onome što očekujemo. Razgovaramo i o puno različite problematike iz naše branše posebno o manjku marketinga iz naše djelatnosti koji nam nedostaje – ističe Krauthaker koji na svom Vincelovu uvijek ima nekoliko stotina gostiju.

- Prošla godina i berba 2015. sada se već pokazalo kao vrlo dobra i odlična. Nisu se sve sorte pokazale u najboljem svjetlu, posebno zbog dosta jake suše u jednom periodu vegetacije, koja nam je poremetila jednu tehnološku fazu. To je popravila kiša 17. kolovoza, no općenita ocjena je vrlo dobra godina. Vina su još uvijek mlada, iz teške berbe, a zbog loše 2014. berbe mi već zbog nedostatka vina moramo rano izlaziti na tržišta. U 2014. godini smo smanjili količine jer nije bila dobra godina, tako da je trenutno vina nestalo. S početkom veljače mi izlazimo s pet novih vina jer ne možemo ostaviti tržište bez naših vina. Ovo je bila dobra godina za sauvignon pa idemo sa dodatnih nekoliko etiketa, kao sauvignon klasik, koji treba biti onaj pravi sauvignon. Od ostalih sorata mi ukupno u proizvodnji imamo 32 vrste etiketa, nudimo odlična macerirana vina koja su ove godine posebno uspjela i bez sumpora. To će biti jedan, ove godine početak, možda tek slijedeće godine novi proizvod na tržištu. To je nova linija iz ekoloških vinograda, bez tretiranja sumporom u podrumu, bez dodatnih kvasaca, bez utjecaja čovjeka, samo prirodno što donese bobica grožđa u podrum. U maceraciji ostaje od 60 do 120 dana i duže. takva vina se pune u boce bez filtracije. No naše tržište još nije spremno za takva vina, ali ga polako privikavamo na to, jer vani neke vinske zemlje to uspješno nude. Posebno u tome je poznata Gruzija koja na taj tradicionalni način vina proizvodi već više od vije tisuće godina – istakao je Vlado Kraukhaker koji dodaje da na Vincelovu kod njega uvijek u orezivanju loze sudjeluju oni koji sa lozom znaju.

Ove godine imamo za orezivanje poznatog vinara Plenkovića, Andabaka do vinara iz Istre i zadarskog područja, te naši lokalni vinari. Ja škare dajem rezačima koji znaju rezati. Ima tu i ugostitelja koje učimo rezanju ali i poznatih osoba s show scene. Tu je svakako Škoro koji sada ima tu i vinograd, a njegovo vino se kod nas njeguje, zatim Ćiro Gašparac, Jeršek štef, Žiga, Vid Balog, Drele, tu je Alfi Kabiljo koji će dobiti škare da ih zamijenim za dirigentsku palicu. Oni kao Drele često dolaze s raznim iznenađenjima, prošle godine su bili svi maskirani u lik „Svi smo mi Vlado Krauthaker“ tako da će i ove godine biti veselo. Kod nas je sve spontano, a svi gosti su dobro došli i očekujemo ih s radošću.

Vinska kuća Krauthaker uzgaja koliko je do sada poznato najviše sorti grožđa, čak 32, ali i u ponudi ima najviše vrsta vina. – To je nama mali teret, ali naše igre u podrumu i naši pokusi u podrumu, jer svake godine provodimo preko 50 pokusa, dovedu do raznovrsnih vina. Puno sorata daje nam mogućnost za razne igre s vinom, a pokušavamo stalno nešto novo dati tržištu. Ove godine po prvi puta dat ćemo i crljenak roze, prvi puta ga stavljamo na tržište. To je najsjevernije uzgojen crljenak u Hrvatskoj. Prošle godine pokušali smo raditi crni vino ali nismo uspjeli, bilo je previše kiše za njega, pa smo se odlučili za crljenak rose koji je u potpunosti uspio – dodaje Krauthaker, koji kaže da na žalost ni kao kutjevačka udruga vinara, ali ni on kao pojedinac nisu do sada uspjeli na europskim projektima, niti su došli do europskog novca.

- Pokušali smo se kao udruga javljati na vinsku omotnicu, no nismo uspjeli i tu smo izgubili dosta vremena. Mi osobno planiramo u ovoj godini zatražiti sredstva za marketing u trećim zemljama, posebno za tržište SAD-a, Rusije, izvezli smo vino čak i u Brazil. To su tržišta koja mogu doslovno progutati velike količine naše proizvodnje i tu se trebamo značajnije pojaviti i s marketingom – kaže Kraukhaker koji se ne slaže što svi na taj način cjepkaju to Vincelovo, umjesto da ga iskoristimo kao turistički vinski brand, ali uz pomoć lokalne samouprave koje tu nema.

- Nije dobro to što radimo oko Vincelova, mi privatno to možemo tako svatko u svom vinogradu i podrumu, ali ovo što radi lokalna samouprava je tragedija i trošenje novaca. To bi trebala TZ županije i lokalne TZ, zajedno s udrugama organizirati, jer nema smisla u svakom selu obilježavati Vincelovo. To se treba odrediti, gdje je svake godine centralna proslava, a svi će doći nakon pet-šest godina na red. Nema tu strategije a mi sami sebi razbijamo potencijalne goste, a posebno privući neke turiste izvana. To nitko ne prepoznaje, mi razbijamo sredstva, umjesto da ih skupimo i napravimo pravi marketing za to. To je poruka prije svega onima u politici i samim proizvođačima da se mora napraviti strategija, udružiti sredstva, brandirati Vincelovo i organizirati kao jedinstvenu turističku manifestaciju. Vino je proizvod koji svi prodajemo i trebamo svi što više skupiti sve vinoljubce, vinare, trgovce, ugostitelje na jedno mjesto da svi dožive pravu predstavu, onako kako to već vani godinama rade. Poznata vinogorja štite svoj događaj a u tome im se pridruži i politika i samouprava. 

Tekst/foto: Vladimir Protić