Nedjelja, 20 Prosinac 2015 12:38

Pravilnik o vrednovanju rada sportskih udruga sportski djelatnici nisu bili spremni usvojiti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA SKUPŠTINA POŽEŠKOG SPORTSKOG SAVEZA -

Nemojte nas natjerati da pustimo video snimke korištenja sportske dvorane i načina kako se održavaju treninzi. Vjerujte da će se neki zastidjeti i reći - je li to moguće?

POŽEGA – Požeški sportski savez održao je u dvorani Udruženja obrtnika Požega svoju Redovnu skupštinu Požeškog sportskog saveza, sa točkama rebalansa ovogodišnjeg proračuna, donesena novog Programa rada i Financijskog plana za 2016. godinu. Jedna od točki dnevnog reda za koju se unaprijed znalo da će izazvati buru na skupštini, Pravilnik o vrednovanju, financiranju i izračunu vrijednosti bodova za sportske udruge, došao je uvodno pojasniti i požeški gradonačelnik Vedran Neferović, ističući da je nužnaIMG 8614 racionalizacija u financiranju udruga, posebno onih koje postoje samo zbog nekoliko članova i onih koje ne donose vidljive rezultate, nemaju rad s mladima. Takve udruge u buduće neće moći ostvarivati potpore gradskog proračuna, dalo se izčitati iz podužeg izlaganja gradonačelnika Neferovića.

- Vratit ću se kratko na srpanj 2013. godine kada sam na prvom održanom sastanku s predstavnicima klubova rekao da će Grad Požega stati iza sporta na jedan transparentan način, na način da će osigurati egzistencijalni minimum sportskim klubovima u gradu kroz pokrivanje troškova prijevoza, kotizacija, sudaca i osiguravanja kvalitete sportskih objekata na kojima IMG 8615sportaši trebaju nastupiti. Taj je model zaživio u jesen 2013. godine i smatrao sam da će se tada postavljeni temelji dalje razvijati i unaprjeđivati. Činjenica je da je taj model koji sam predložio i opstao, ali smatram da se racionalno i razumno pristupilo problemu sporta u Požegi, financiranja i davanja šanse svim klubovima koji egzistiraju. Žao mi je što određeni kriteriji nisu filtrirani, jer smatram da se moglo otići korak dalje – rekao je gradonačelnik Neferović, dotakavši pri tome i način djelovanja pojedinih zaposlenika Požeškog sportskog saveza koji nema opravdanja u nekim vidovima, pruža i određeni otpor promjenama i unapređenjima, postavlja interes jednog kluba ispred interesa cijelog grada i sporta.

Danas grad Požega izdvaja čak 6% proračuna za potrebe sporta i više nego što se nekada tražilo, no to ne znači da bi po određenoj shemi sve sportske udruge trebale dobivati sredstva. Potrebno je pronaći model koji će sigurno izdvojiti i dati veću podršku klubovima koji ostvaruju rezultate a ne služe samo za rekreaciju nekolicini članova. Ocijenio je da u Gradskoj kuglani od velikog broja kuglačkih klubova ne može nitko dobiti jedan sat termina za kuglanje, a problemi su nastali i s načinom korištenja, tj. privatizacijom prostorija u vlasništvu grada kojim se koriste džudaši i streljački klub.


Upravo da bi se sport i korištenje sportskih objekata podiglo na višu razinu, a sve u cilju postizanja boljih rezultata, isticanja prepoznatljivijih sportova, boljeg rada na osposobljavanju sportskih kadrova, trenera, sportskih pedagoga, veće uključivanje djece u rad pojedinih sportskih udruga, ne zaboravljanje i sportskih veterana. Nakon analiza korištenja sportskih objekata i rada pojedinih udruga, koje na treningu u Sportskoj dvorani ponekad imaju samo dvoje sportaša, a cijeli pogon dvorane je uključen i stvara velike troškove. Neki treneri bi se zacrvenili da im pokažemo te snimke korištenja dvorane, kaže Neferović. Stoga je Ustanova za upravljanje sportskim objektima gradaIMG 8616 Požega predložila novi pravilnik za vrednovanje tog rada pa tako i financiranja. - Vjerujem da ni neki treneri koji rade u klubovima i koriste pojedine gradske objekte, ne znaju koliko su na kojem treningu imali sportaša, jer tu evidenciju u ovom trenutku ima samo Ustanova. Kad bismo izašli u javnost i rekli građanima koliko košta pojedini termin i kolika je odgovornost i ozbiljnost onih koji dolaze i pale svjetla, traže toplu vodu poslije toga i za koji broj ljudi se to sve pušta u pogon, neke bi bilo sramota – kaže Neferovići te postavlja i pitanje što bi to grad Požega još trebao napraviti da bi svi sportaši bili zadovoljni. - Našao sam model, predložio ga vama i taj model je zaživio. Isto tako ću naći model i provesti ga ako treba, da ni jedno dijete ne plaća članarinu u gradu u sportu. Volio bih da sportaši shvate kako svaki ovaj pokušaj nosi odgovornost. Nemojte nas natjerati da pustimo video snimke korištenja sportske dvorane i načina kako se održavaju treninzi. Vjerujte da će IMG 8617se neki zastidjeti i reći - je li to moguće? Očito vrednovanje njihovog rada neki nisu spremni prihvatiti

No unatoč pojašnjenju prijedlog Pravilnika o vrednovanju članovi Skupštine, uglavnom predsjednici ili treneri pojedinih sportskih udruga, društava i klubova, ukupno 74 udruge koje čine Skupštinu PSŽ, nisu usvojili. Očito vrednovanje njihovog rada neki nisu spremni prihvatiti, pa je ta točka dnevnog reda skinuta s rasprave i odlučivanja. I sama sjednica Skupštine nije završena do kraja nakon dvosatnog trajanja, jer im je isteklo vrijeme zakupljene dvorane.