Nedjelja, 20 Prosinac 2015 11:20

Veličke udruge prikazale svoje djelovanje tijekom godina iako ih je sve manje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

8. SUSRETI UDRUGA OPĆINE VELIKA -

VELIKA – Općina Velika je prije osam godina uvela lijepu tradiciju, da sve udruge koje egzistiraju na području općine i financiraju se dijelom iz proračuna, na kraju godine u Vatrogasnom domu prikažu građanima svoj rad, da prezentiraju svoje uspjehe, da zainteresiraju nove članove, posebice mlade ljude da se uključe u rad udruga. Ove godine održani su 8. Susreti udruga općine Velika, te smo ponovno mogli vidjeti bogatstvo i šarolikost u radu udruga, ali i predstavljanje udruga bez kojih jedna općina ne bi mogla funkcionirati, kao što su dobrovoljni vatrogasci.

- Ovo je sada tradicija otvorenih vrata za sve one koji neznaju što se u udrugama radi i koje udruge nude. Ti ljudi koji su godinama radili, predstavljali općinu Velika, radili s djecom i red je da im organiziramo jedno druženje. nadam se da će ova tradicija ostati i dogodine, ali ćemo joj dati nove sadržaje, jedan od mojih prijedloga je da dovedemo i članove njihovih obitelji, da i oni vide što rade i kako djeluju, počesto i gdje odsustvuju kada nisu sa svojim obiteljima – istakao je načelnik općine Vlado Boban, koji ističe da sada u općini Velika djeluje samo 15 udruga, jer je nekoliko zbog zakonskih ograničenja, novih odgovornosti koje zakon propisuje i novih obveza koje su pred udruge stavljene jednostavno odustalo i ugasilo se.

- Općina većinu udruga u radu pomaže sredstvima iz proračuna, a neke još ne, a svi rade zajedno za našu Veliku. Udruge se uključuju u rad i prilikom svih manifestacija općine i tijekom cijele godine na sve što se u općini događa, od smotre folklora, najdužeg stola, Vincelova, a posebno u humanitarnom radu i djelovanju. Mi svakako podupiremo taj amaterizam, a općina godišnje izdvaja za rad udruga 400 tisuća kuna – istakao je načelnik Boban, kojega žalosti što su zbog porezne reforme i smanjenja prihoda u proračunu i ta sredstva morala biti smanjena. Udruge su svjesne da se moraju više angažirati na vlastitom osiguravanju sredstava za rad, javljanju na natječaje i izradi projekata koji se financiraju iz drugih izvora.

Nositelji najvećeg rada svakako su folklorna društva, sportska društva, vatrogasna društva, lovačka i ribolovna društvo, mažoretkinje, moto klub, udruga vinogradara i vinara i planinarsko društvo.