Petak, 18 Prosinac 2015 10:17

Predstavljena knjiga Jankovac: planinarska priča

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA 120 OBLJETNICE PLANINARSTVA U SLAVONIJI -

POŽEGA – HPD Sokolovac Požega i Slavonski planinarski savez prigodom obilježavanja 120 obljetnice planinarstva u Slavoniji promovirali su novu planinarsku knjigu autora Đorđa Balića, „Jankovac: planinarska priča“.
Knjiga je jedan najpotpuniji prikaz povijesti Jankovca, od prvih staklara i staklarskog naselja, grofa Jankovića, prvih planinara, skijaša, planinarskog doma …

- Knjiga je to o lokaciji Jankovca, koji je Požežanima dobro poznata, gotovo u njihovom dvorištu. Knjiga započinje 1801. kada su prvi staklari došli na Jankovac i počeli rušiti drveće. Na taj način je nastala sadašnja dolina, prirodna ljepotica. Dalje knjiga govori o dolasku pl. Jankovića, kasnije Gutmana, koji su napravili tu dolinu i uredili da izgleda kao što danas izgleda. Prvi dio govori o ljudima planinarima koji su 50-60 godina ulagali svoj volonterski rad da Jankovac dobije dušu – ističe autor Balić, koji je sa pripremom knjige počeo sakupljati materijale prije 30 godina, zapravo za knjigu o povijesti planinarstva Slavonije, no ta količina materijala o samom Jankovcu, kasnije je iznjedrila ideju da se napravi knjiga samo o Jankovcu. Na osnovu opsežnih materijala nastajala je zadnje tri godine, a prethodila su joj i određena ciljana istraživanja.

- Nisu to bila klasična iskopavanja, nego smo istraživali pomoću raspoložive dokumentacije, na koju do tada nitko nije obraćao pozornost. Locirali ono što najviše budi maštu, da li je bio dvorac Janković na Jankovcu, ili samo kurija. Našli smo mjesto i ostatke kurije, što pali čitatelje. Knjigom smo htjeli potaći i vraćanje na Jankovac stvari koje su tamo bile, iznad grobnice veliki križ, ispred slapa bio je vodoskok, pa želimo da se to ponovno osposobi – kaže Balić.