Utorak, 15 Prosinac 2015 19:05

Spomen dan zaštitnice slijepih sv. Lucije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA SLIJEPIH POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Povodom obilježavanja blagdana sv. Lucije, zaštitnice slijepih, Udruga slijepih Požeško-slavonske županije održala je svoj Spomen dan, te ujedno upriličila i božićno druženje. U goste su im došla i djeca iz dječjeg vrtića, koja su izvela svoj kratki program, ali i obećali da će im slijedeće godine doći i pomoći okititi bor.

Predsjednik udruge Zdravko Čop podsjetio je sve članove i goste na vrlo nezavidnu situaciju kada se tiče financijskog rada udruge, jer nemaju stalna i dostatna financiranja za svoj rad. Oni se kao udruga i kao Savez slijepih zalažu da se njihove udruge ne svrstavaju kao i sve ostale civilne udruge i društva, pa su oni tako svrstani uz bok hobističkim udrugama, klubovima, društvima ljubitelja leptira, pjevačkih društava i sličnih, što oni svakako nisu. Oni se u udruge uključuju da bi pomogli svojim članovima u ostvarivanju prava koja imaju kao slijepe osobe, ali i da im pomognu u savladavanju svakodnevnih životnih problema i uključivanja slijepih osoba u društvo. Oni se udružuju zbog prijeke potrebe da se slijepima pomogne, a zakon i ovo društvo svrstava ih kao i sve ostale udruge, te im ne osigurava sredstva niti za hladni pogon udruge, troškove struje, grijanja, uredske potrebe, osobe koja bi profesionalno vodila rad udruge. – Mi bi trebali biti izdvojeni kao posebne udruge, mi nemamo institucionalne podrške, mi nemamo pravo na sredstva za rad udruge, nemamo više niti pravo na inkluzivni dodatak koji slijepa i slabovidna osoba treba da može financirati osobu koja joj pomaže u svakodnevnom životu, odlazak u nabavku namirnica, lijekova, plaćanje režijskih troškova i drugog što slijepa osoba ne može samostalno.

Kako određena sredstva sami priskrbljuju kroz razne projekte, tako su i ove godine provodili dva projekta kojima su pomagali svojim članovima. Za sada ih financijski pomažu grad Požega i Požeško-slavonska županija.