Subota, 12 Prosinac 2015 16:45

“Svjetlo Božića” u Gradskom muzeju Pakraca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZANIMLJIVA IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA -

PAKRAC - U Gradskom muzeju Pakraca, 10. prosinca otvorena je izložba božićnih jaslica pod nazivom "Svjetlo Božića" u organizaciji Muzeja i Hrvatske udruge kreativnih amatera iz Zagreba.

Izloženo je četrdesetak jaslica raznih autora među kojima su najbrojnija djela predsjednice Hrvatske udruge kreativnih amatera iz Zagreba i članice Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica Verice Kovač. Uz lipičkog keramičara i likovnog umjetnika Matiju Grgurevića, jaslice su izložila djeca iz Dječjeg vrtića "Maslačak" i Osnovne škole braće Radića iz Pakraca. Umjetnički dio programa “odradili” su učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, točnije Komorni tamburaški orkestar izvedbom prigodnih narodnih božićnih skladbi.

- Drago mi je da smo se okupili večeras u našem Muzeju prigodom obilježavanja dolaska Božića, Isusovog rođenja u našem gradu. Ove godine je to kod nas obilježeno cijelim nizom događanja pod nazivom Advent u Pakracu. Jedno od najljepših događanja, a očigledno i najposjećenijih je i ova izložba za koju vjerujem da ćemo narednih dana posjetiti u velikom broju. Pravo je zadovoljstvo biti ovdje u pakračkom Muzeju, gledati pakračke jaslice, slušati pakrački tamburaški orkestar i uživati u dolasku pakračkog Božića - istaknuo je gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška i zahvalio se svima koji su sudjelovali u pripremi ove prekrasne izložbe i ravnateljici Muzeja Jeleni Hihlik koja je organizirala ovu prvu izložbu božićnih jaslica u Pakracu. Posebno Verici Kovač koja je svojim stručnim savjetima i vlastitim radovima doprinijela da ova izložba dobije još širi karakter od lokalnog pakračkog te iskoristio priliku čestitati Božić i poželio svima mir i dobro, puno radosti i veselja.

- Prve jaslice napravio je sveti Franjo 1223. godine nedaleko od mjesta Assisi u Italiji i bile su to žive jaslice u kojima su ljudi bili odjenuti u nošnje njihovog vremena. Svi kršćanski narodi su prihvatili tu ideju i jaslicama dali svoj obol, svoje obilježje. Ali naravno da su prve jaslice bile su u Betlehemu, one Isusove, stvarne i žive. Dakle, jaslice su izraz vjere i zahvalnosti Bogu, ali ponajviše izraz naše vjere jer nam šalju važnu poruku kako se Isus rodio za svakoga od nas. Najstarije hrvatske jaslice čuvaju se u Košljunu na otoku Krku, a još su poznate dubrovačke te šibenske jaslice. Koliko su jaslice značajne, pokojni papa Ivan Pavao II je 1982. godine uveo običaj da se na Trgu svetog Petra u Rimu postavlja božićno drvo i prave jaslice. Jaslice su najeksponiraniji religiozni motiv - rekao je pakrački župnik Matija Juraković o značenju božićnih jaslica i službeno proglasio izložbu otvorenom te dodao kao Božić može biti u jaslicama, ali najvažnije je da je u našim srcima.

- Izložba u Rimu je ove godine 40. po redu te se nadam da će i pakračka doći barem do te brojke ako ne i dalje. Dakle, svake godine se organizira izložba u crkvi Santa Maria del Popolo pod nazivom "100 Presepi" ili 100 jaslica. Jaslice dolaze iz Tajvana, Kine i zemalja koje su povezane s kršćanstvom, iz zemalja cijelog svijeta te se rade iz svih mogućih materijala što je zadivljujuće jer budu prekrasne i na svoj način posebne. Drago mi je da sam pomogla u ovoj izložbi što me izuzetno veseli jer je Pakrac moj grad i u njemu sam odrasla te želim da Pakrac ide naprijed - rekla je Verica Kovač i zaželjela svima sve najbolje za nadolazeće blagdane.

Izložba božićnih jaslica će biti otvorena do 6. siječnja 2016. godine.

Tekst/foto: G. V.