Petak, 11 Prosinac 2015 14:14

Pučki kalendar podučava, informira i zabavlja punih 24 godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZAŠAO NOVI POŽEŠKI PUČKI KALENDAR 2016. -

POŽEGA – Već 24 godine u mjesecu prosincu redovno izlazi Požeški pučki kalendar, koji uređuje poznati požeški novinar Jelenko Topić i izdaje u vlastitoj nakladi. U tome mu pomažu i suradnici, kolege novinari, kulturni djelatnici, povjesničari, muzealci profesori i dr., a ukupno je do sada bilo uključeno gotovo 200 suradnika.

IMG 7869- Ovogodišnji Pučki kalendar bogat je različitim sadržajima i ma za svakoga po nešto, zahvaljujući upravo brojnim suradnicima. Posebno se zahvaljujem mladim suradnicima koji dolaze i postepeno zamjenjuju starije, što je prirodno. Zahvaljujem se i lokalnim jedinicama samouprave i sponzorima jer bez njih ne bi bilo kalendara za sljedeću godinu, jer to je projekt koji se sam financira – istakao je urednik i izdavač Jelenko Topić.

Pučki kalendar predstavila je prof. hrvatskog jezika Silvija Mihalj Živković. – S tom praksom izdavanja pučkog kalendara započeo je još 1830. godine Miroslav Kraljević, a ovaj pučki kalendar bez prekida se objavljuje od 1993. godine. Pučki kalendari su zapravo skup rokova i pravila kojima se određuju odnosi i radovi, te pregled dana, tjedana i mjeseca. Kako su uvijek sadržavali puno tekstova, nekada su služili i za učenje čitanja, a često su bili čuvari narodnog jezika i govora. Danas je razvojem medija njegova uloga smanjena, no još uvijek se rado čitaju, posebno u iseljeničkim krugovima. Ovaj kalendar objavljuje i vrste radova koji se trebaju obaviti u polju, IMG 7864vinogradima i voćnjacima. Dio kalendara posvećen je povijesnim osobama Požeštine, od Franje Cirakija do suvremenika Nikole Dugandžije. Kalendar govori o običnim životnim temama, od kulinarstva do ljekovitog bilja, ali i poezije.

Učesnici u diskusiji i druženju nakon promocije istakli su gotovo nemoguću misiju koju je i ove godine prevladao Jelenko Topić, uspjevši u današnje krizno vrijeme izdati Pučki kalendar na čak 172 stranice, te mu čestitali na tome.

Tekst/foto: Vladimir Protić